Fantastisk start for KickStart i Aarhus Arrest

Vi har i denne uge lanceret et helt nyt og unikt tilbud for unge varetægtsfængslede i Aarhus Arrest, der fremover nu har mulighed for at få en frivillig mentor fra Røde Kors tilknyttet.

Nu får unge i Aarhus Arrest mulighed for mentorordning gennem Røde Kors
KRWIL - D. 08 AUGUST 2020

At sidde i fængsel er hårdt. Og det gør sig gældende uanset hvem du er, og hvor du er indsat, men for unge i varetægt kan tiden måske virke ekstra hård. Arresten er for mange første destination, når frihed bliver indskrænket som følge af kriminalitet eller mistanke om samme, og når du bliver indsat i arresten, vender din verden 180 grader på et splitsekund.

”I går gik du frit på gaden og kunne gøre, hvad du havde lyst til, og i dag er der nogle der bestemmer, om du må gå på toilettet. Det er en voldsom kontrast”

Sådan beskriver en medarbejder i Kriminalforsorgen den voldsomme ændring, der sker i ens liv, når frihed bliver til fængsel i arresten.

Nu gør vi den første tid som ung indsat i arresten lidt lettere med KickStart. KickStart er en aktivitet, der giver unge varetægtsfængslede i alderen 17-25 år mulighed for at få en frivillig mentor fra Røde Kors tilknyttet. Mentoren kan følge med den unge videre, når den reelle afsoning starter, og eventuelt også efter løsladelse, hvis den varetægtsfængslede unge ender med frikendelse eller en lavere straf, end den han allerede har afsonet i arresten. Med vores tre eksisterende aktiviteter på fængselsområdet – Besøgstjenesten, Primus Motor og KickStart – har vi mulighed for at være noget for en indsat fra dag et til personen bliver løsladt og i den første tid efter løsladelse.

1 har allerede sagt ja

Der er på nuværende tidspunkt cirka 60 indsatte i Aarhus Arrest. Cirka en tredjedel er i aldersgruppen 17-25 år og kan derfor tilknyttes KickStart. Med andre ord er behovet for en indsats stort. I ugens løb har fængselsbetjente og vores dygtige lokale aktivitetsleder, Sean, været rundt med materiale til de indsatte og talt om projektet. Og det bliver han ved med at gøre løbende! Initiativet er blevet velmodtaget af de unge og flere har meldt ud, at KickStart kunne være noget for dem. En enkelt har allerede sagt ja til en mentor.

Vi har været meget glade for modtagelsen, og håber og tror at vi snart har gang i en masse spændende forløb i arresten.

KickStart har til formål at støtte og vejlede den unge indsatte. Det er et mentorprojekt, men også et projekt, hvor der skal være plads til samtaler om dagligdagen, og hvad der ellers går og fylder.

I første omgang kører KickStart som et to-årigt pilotprojekt i Aarhus Aarest. KickStart er støttet af LB Forsikring. Vi har desuden oplevet stor opbakning til KickStart fra Kriminalforsorgen.