En tid – et lys på deres sti. En tid – et lys i deres liv

Ovenstående ord stammer fra den svenske sanger Bjørn Afzelius nummer ”Ljuset”. Lyset er et af aktivitetsleder for Værket i Kalundborg, Linda Larsens, yndlingsnumre. På søndag afslutter hun sit første foredrag om ensomhed med netop denne sang.

Linda Larsen (tv) sammen med sognepræst Lisbeth Dyxenburg
- D. 30 SEPTEMBER 2020

Kirkegængere i Kalundborg kan på søndag opleve den lokale aktivitetsleder i Værket Linda Larsen, der holder foredrag i Raklev Kirkes sognehus klokken 14. Med sig i sognehuset har hun en af sine dygtige frivillige i Værket. Værket er en Røde Kors-aktivitet for voksne mennesker i alderen 30-60 år, der føler sig ensomme. I Værket taler man om det at føle sig ensom, og gennem forskellige øvelser ruster Værket deltagerne til bedre at håndtere dagligdagens udfordringer og samtidig give dem redskaber til at indgå i forskellige fællesskaber.

”Vi glæder os og er spændte, men jeg må også være ærlig, og sige jeg er lidt nervøs. Jeg har aldrig prøvet at tale til en forsamling på den måde,” siger Linda.

For få år siden var det for Linda utopi at tro på, at hun en dag ville kunne både planlægge og holde et foredrag, men sådan er det ikke længere. Linda er gået fra at være usikker og nervøs til at tage taktstokken i hånden og nu kæmpe for at andre ikke ender, der hvor Linda selv befandt sig.

”Det er helt vildt, som jeg er vokset det seneste år. Jeg har fået så meget blod på tanden og har mange bolde i luften. Jeg føler, at hver gang jeg overvinder en lille udfordring, er jeg klar til en ny og får endnu mere gåpåmod. Det er ret fantastisk at være mig lige i øjeblikket,” lyder det glad fra Linda.

Foredraget søndag

Når Linda og Pia står klar i sognehuset søndag, er de velforberedte. De fremmødte kan blandt andet opleve egenproducerede små film, et oplæg om Værket og ensomhed generelt og som afslutning på dagen Bjørn Afzelius hit Ljuset i spokenword-version fremført af Linda og med den nytiltrådte sekretær i den lokale Røde Kors-afdeling, Per Erichsen, der akkompagnerer på guitar.

” Det bliver vildt grænseoverskridende. Men altså hvad er det værste, der kan ske?,” spørger Linda retorisk.

Sætningen er et synligt bevis på, at Linda har rykket sig. Hun kan stadig føle sig usikker og alene, men langt størstedelen af tiden er usikkerhed erstattet af selvtillid og et øget selvværd. Værket har for alvor gjort underværker for aktivitetslederen.

Sognepræst glæder sig

Lisbeth Dyxenburg er sognepræst i Raklev Kirke. Hun er spændt på foredraget og er glad for at være med til at sætte fokus på ensomhed.

”Jeg har ikke mærket ensomhed på egen krop, men det er klart, at jeg som præst møder og taler med mange forskellige mennesker i forskellige livskriser. Også ensomme. Jeg synes, det er vigtigt, at vi tør tale om ensomhed,” siger Lisbeth.

De seneste par uger har kirken samlet penge ind til Værket. Det er en fast tradition, at Raklev Kirke engagerer sig i lokale projekter, og denne gang faldt valget altså på Værket.

”Da jeg blev bekendt med Værket, var det oplagt at undersøge, om vi kunne lave noget sammen. Jeg glæder mig til søndag,” siger præsten fra Kalundborg.

Udover foredraget har Raklev Kirke samlet penge ind de seneste par uger. Pengene går ubeskåret til Værkets fortsatte arbejde.