En baby reddet to gange

Der er stor mangel på uddannet sundhedspersonale i Myanmar. Det går blandt ud over de nyfødtes sundhed, og nogen ender med at blive forkrøblet af det.

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 15 JULI 2019

Et af de store problemer i Myanmar er nyfødtes og babyers underernæring. Røde Kors i Danmark støtter sundhed for mødre og deres børn via et venskabsprogram. Det har blandt andet reddet Yamin Phyus liv to gange.

Da sundhedspersonale fra Røde Kors i Myanmar besøgte Inn Ywar Gyi landsbyen i Magway Regionen blev de mødt af Ma Zin Mar og hendes baby, Yamin Phyu, på syv måneder. Ma Zin Mar tjener penge ved at lave bambusmåtter. Ma Zin Mar fortalte, at sundhedsprojektet havde reddet hendes baby ikke en men to gange. Da hendes barn var seks uger gammel, fik det høj feber. Via den lokale sundhedsarbejder kom den lille på hospitalet. Det blev behandlet for underernæring og senere sendt hjem igen.

Et par uger senere blev den lille Yamin Phyu syg igen med feber. Jordemoderen fra det lokale Røde Kors fik sendt hende på hospitalet, hvor hun blev behandlet for sin meget lave vægt. Ma Zin Mar har mistet et barn. Det døde efter, at det fik vejrtrækningsproblemer.

Venskabsprojekt redder underernærede børns liv

Sundhedssystemet i Myanmar er et stort problem.  Myanmars regering har forpligtet sig til at forbedre adgangen til sundhed for hele befolkningen, men under fire procent af landets budget bliver brugt på sundhed.

Patienterne er i mange tilfælde tvunget til at bruge størstedelen af deres budget på sundhedsudgifter, hvilket igen leder til ny fattigdom. Samtidigt er der udbredt mangel på uddannet personale, specielt uden for byerne.

Ma Zin Mar har ikke penge til at betale for sundhedsbehandling. Så det var kun ved hjælp af støtte fra Røde Kors i Myanmar, at hun kunne tage på hospitalet med sin lille pige. Hun er sikker på, at den lille ville være død hvis det ikke havde været for det lokale Røde Kors støtte.

Røde Kors støtter reproduktiv sundhed

I Magway Regionen bruges støtten fra venskabsmidlerne til reproduktiv sundhed. Projektet er målrettet nogle af de mest udsatte og sårbare grupper i Myanmar. I Magway Regionen drejer det sig om: Fødedygtige kvinder og deres børn, ældre kvinder, fædre og børn under fem år i Myo Thit Township i Magway-regionen.

Projektet ventes at nå ud til 61.022 mennesker i landområderne samt omkring 20.000 uregistrerede migrantarbejdere. Formålet er at forbedre sundheden for udsatte grupper ved at styrke det eksisterende sundhedssystem, forbedre adgangen til sundhedsfaciliteter og promovere god hygiejne.

Det skal være med til at mindske børnedødeligheden samt sænke antallet af kvinder, som dør i barselssengen.

 

Faktaboks

Venskabsmidlerne skal bruges til at afhjælpe problemer i flere forskellige regioner af landet. I Magway-regionen i den centrale og vestlige del af Myanmar går midlerne til arbejdet med reproduktiv sundhed.

Det vil sige blandt andet sige at midlerne går til mor-barn sundhed. Et af de store problemer er at mange nyfødte i Myanmar er underernæret, og det kan få alvorlige konsekvenser for deres videre udvikling.

Hvis din afdeling vil støtte venskabsprojektet i Myanmar kan du skrive til aia@rodekors.dk