Emma og Astrid: "Bølgelejren har været nogle af de bedste uger i vores liv"

For mange unge er sommerferie lig med drinks, festivaler og hygge med vennerne på stranden. Men for Emma og Astrid ser kalenderen lidt anderledes ud. De har hevet en hel uge ud af kalenderen for at være frivillige på Bølgelejren i Ulstrup. En uge, som giver ren lykkefølelse.

Emma og Astrid - her klippe-klistret i samme billede.
METTE LOUISE MATTHIESSEN - D. 07 AUGUST 2019

I uge 30 emmede det af sol, latter og glæde fra Gudenådalens Efterskoles arealer. Den årlige Bølgelejr løb nemlig over stablen. En lejr, som er skabt af Ungdommens Røde Kors til glæde for udvalgte børn og unge, som ellers ikke ville have haft mulighed for en sommerferie, der er værd at fortælle vennerne om til skolestart.
 
Bag lejren står 40 hjælpere. To af dem er 20-årige Astrid Norup Grunnet Sørensen fra Ulstrup og 25-årige Emma Hovmøller Buhrkal fra Aarhus, som begge er med for andet år i træk.

Dagens program løber fra klokken 07.00 til 01.00, men på trods af trætheden er der kun glæde og engagement at spore i deres stemmer. Bølgelejren, hjælperne og børnene har gjort indtryk.

Får lov til at være et legebarn
For begge er frivillighed ikke noget nyt. Astrid har været frivillig besøgsven og lektiehjælper ved Ungdommens Røde Kors i Bjerringbro, og Emma har bl.a. engageret sig i Red Barnets Ungdom i Aarhus.

Dog skiller Bølgelejren sig ud, fortæller Astrid:

”Det er simpelthen sådan en fed uge. Børnene elsker det. Det er ni dage, hvor man bare giver sig 110 procent. Og det er jo også sjovt for os frivillige. Vi får lov til at lege og finde på alle mulige skøre ting. Vi hygger os virkelig med børnene og hinanden. Når jeg kommer hjem, er jeg fyldt med energi, selvom jeg er træt. Den energi kan jeg leve på i flere måneder. ”

Årets aktiviteter kredser rundt om teamet ”jungle”, og derfor har børnene blandt andet optrådt til det store jungleshow.

Ugen har desuden stået på en varm tur i Djurs Sommerland, filmaften og fodboldkampe.

Det giver en lykkefølelse
Hver hjælper har både ansvaret for enkelte aktiviteter, en såkaldt puttegruppe samt en spisegruppe. Derved knytter man som frivillig sig hurtigt til børnene. Og især én oplevelse skiller sig ud, fortæller Emma:

”Hver dag til frokost får børnene post, som vi har skrevet til hinanden. Sidste år fik jeg et brev fra en pige, jeg havde fået et virkelig godt bånd til. Da jeg åbnede det, begyndte jeg simpelthen at græde, så jeg måtte gå ud. Man får det helt særligt med de unger – og det er jo fantastisk, at det kan ske på kun en uge. Det giver en lykkefølelse."

Bølgelejren forever
Hos de frivillige sætter lejren sine tydelige spor, selvom det er mange arbejdstimer. Faktisk rammer de et helt unikt syndrom, når ugen slutter, fortæller Emma:

”Vi kommer ind under huden på vores medmennesker på en ekstraordinær måde. Du skal samarbejde og konflikthåndtere konstant. I starten af ferielejr-ugen snakkede vi om den uundgåelige "Lejr-blues", som vi kalder det. Det er den stemning vi rammes af, når vi kommer hjem i vante omgivelser. Så bliver man helt trist og tom, fordi ugen har været så god. Jeg kan sige sort på hvidt, at de her uger, det er nogle af de bedste i mit liv."

Heller ikke Astrid er i tvivl om, hvor hun skal søge om at blive frivillig hjælper næste år:

”Jeg bliver på Bølgelejren for evigt, tror jeg. Det er bare blevet en del af min sommerferie. Jeg føler, det er en tradition, selvom det kun er andet år, jeg er her. Det er altså bare noget helt særligt."

Gode råd til andre unge: spring ud i at være frivillig
For Emma og Astrid er frivilligheden blevet en naturlig del af deres liv, selvom de til daglig har arbejde og fritidsinteresser, der også skal passes.

Derfor har de følgende råd til andre unge, der overvejer at blive frivillige:

1)    Spring ud i det! Det er ufarligt, og der er næsten kun fordele ved det. 
2)    Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil engagere dig. Gør op med dig selv, hvor mange timer du vil give. 
3)    Der er tonsvis af muligheder for at blive frivillig. Beslut dig for, hvad der interesserer dig og gå efter det. 

Hos Røde Kors Thorsø-Ulstrup er der altid plads til flere unge frivillige. For eksempel kan du blive besøgsven én gang om ugen eller samle ind tre timer om året til Landsindsamlingen i oktober. Ungdommens Røde Kors har også flere muligheder for fællesskab i frivillighedens tegn, blandt andet som lektiehjælper. 

Om Røde Kors Thorsø-Ulstrup:
-    Har eksisteret siden 1970
-    Har indtil februar 2018 heddet Røde Kors Hvorslev
-    Cirka 150 frivillige og 140 medlemmer
-    Arbejder med aktiviteter såsom Nørklerne, Besøgstjenesten, Vågetjenesten, butikker samt venskabscaféer for indvandrere. Især er det et hit at være frivillig i butikken eller strikke løs som Nørkler
-    Det går godt for begge butikker, der hvert år sikrer en stærk omsætning, som bidrager til Røde Kors’ aktiviteter, nødhjælp og støtteprojekter
-    Er på Facebook under navnet roedekorsthorsoeulstrup

Om Bølgelejren:
-    Besøges af ca. 65 børn i alderen 7-13 år
-    Ca. 40 frivillige
-    Foregår på Gudenådalens Efterskole i Ulstrup fra d. 21-27. juli 2019. Hvert år i uge 30
-    Læs mere på https://ferielejr.dk/laes_om_de_23_ferielejre/lejr_4_boelgelejren 

Om Ungdommens Røde Kors:
-    ”Vi vil et samfund, hvor alle er noget særligt for nogen. Det betyder et samfund, hvor alle føler, de hører til og indgår i meningsfulde fællesskaber. Vejen er lang, udfordrende og spændende. Det er ambitiøst, men ikke umuligt. For at realisere vores ambition skal vi arbejde fokuseret og strategisk. Derfor har vi besluttet os for at arbejde med følgende mål:
1)    Det skal være naturligt at tage ansvar, der rækker ud over én selv
2)    Det skal være attraktivt at deltage i fællesskaber på tværs af sociale skel
3)    Det skal være attraktivt at investere i alle udsatte børn og unge
-    Læs mere på https://www.urk.dk/strategi