Dansk Røde Kors har brugt 350 mio. kr. på nødhjælp til Ukraine

I dag sender vi nedenstående pressemeddelelse ud om hvad vi Røde Kors har brugt på nødhjælp i forbindelse med vores indsats i Ukraine. Det sker som optakt til 6måneders dagen for krigen i Ukraine onsdag den 24. august. Hvis du som frivillig får spørgsmål til hvad vi bruger de indsamlede midler på i Ukraine, kan du henvise til denne samt de konkrete tal vi nævner i pressemeddelelsen. Du er også velkommen til at bruge eller reposte vores Facebook post om nyheden, som du finder her: Røde Kors | Facebook

Husk du altid kan finde mere info om vores indsats i Ukraine i vores særlige Ukraine-præsentation, der opdateres hver måned og findes i Ukraine undersiden på vores forside.

 

ANNE FAIGH RYDELL - D. 23 AUGUST 2022

I krigens første døgn rundede Dansk Røde Kors en million kroner til nødhjælpsindsatsen i Ukraine, og derfra er donationerne kun gået én vej: I dag har danske privatpersoner, virksomheder, fonde og myndigheder bidraget med mere end 600 millioner kroner.

I morgen er det seks måneder siden, krigen brød ud i Ukraine. Røde Kors har takket være en overvældende opbakning kunnet iværksætte en enorm hjælpeindsats i landet. Men behovet fortsætter med at stige, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Omkring 350 millioner kroner er allerede brugt på indsatsen i Ukraine og arbejdet er stadig i fuld gang, hvilket de mange indsamlede midler sikrer. Røde Kors forventer, at der vil være akut behov for hjælp i mindst to år frem og at Dansk Røde Kors’ samlede bidrag til indsatsen vil løbe op i mindst 750 millioner kroner.

”Jeg tror, de færreste havde forestillet sig, at konflikten ville vare så længe – men i dag er det svært at se, hvornår den skal få en ende. Jeg er enormt taknemmelig for opbakningen, men frygter, at vi ser ind i en stadig dybere krise, med fortsat konflikt og svære humanitære udfordringer,” siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Han har i den forgangne uge besøgt Ukraine, for ved selvsyn at vurdere situationen et halvt år inde i krigen.

”Vinteren i Ukraine er barsk med sne og helt ned til 30 graders frost - uden opvarmning og varmt tøj kan den være livsfarlig. Denne vinter er der en overhængende risiko for, at store dele af Ukraine vil have meget begrænset adgang til opvarmning. Det kan få katastrofale konsekvenser for de mange millioner mennesker, der allerede er hårdt påvirket af krigen. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe folk igennem vinteren og afbøde en yderligere humanitær katastrofe,” siger Anders Ladekarl.

Dansk Røde Kors har været til stede i Ukraine siden 2014 og kunne derfor hurtigt, i tæt samarbejde med Ukrainsk Røde Kors og deres mange tusinde frivillige, etablere en af hoveforsyningslinjerne ind i landet. Via den, er der det første halve år distribueret cirka 5500 tons nødhjælp rundt i landet.

”I takt med at krigen er blevet hverdag, er vi også begyndt at dele kontanter ud for at hjælpe familier i Ukraine, der har åbnet deres hjem for internt fordrevne. Vi har i dag hjulpet omkring 10.000 mennesker med at betale for mad, medicin og regninger og dermed øge sandsynligheden for, at gæstfriheden fortsætter,” siger Anders Ladekarl.

Konflikten vil sætte spor i generationers mentale sundhed og Røde Kors forsøger at forebygge dette ved at tilbyde specialiserede mentale sundhedsydelser, psykosociale aktiviteter til børn og voksne samt sikre udbredelsen af psykosocial førstehjælp.

Sideløbende med hjælpeindsatsen i Ukraine driver og opstarter Røde Kors også adskillige aktiviteter i Danmark til støtte for modtagelsen af flygtninge fra Ukraine. 105 af vores lokale afdelinger i 77 kommuner er allerede i gang med aktiviteter, og yderligere 14 er under opstart. Der er særligt oprettet mange nye sociale cafeer og mødesteder for flygtninge, og vi matcher stadigt flere med frivillige venner