I Bosnien træder Røde Kors til, når ingen andre hjælper

Røde Kors spillede en nøglerolle i at sikre tusinder af flygtninges overlevelse i den nu lukkede Vucjak lejr. I dag gør de mange frivillige en forskel alle de steder, de kan. Den lokale Røde Kors-leder forsikrer, at arbejdet langt fra er færdigt endnu.

- D. 19 DECEMBER 2019

Af Stefan Weichert. Foto & video Emil Filtenborg.

Der var intet, da de bosniske myndigheder tilbage i juni satte hundredvis af flygtninge og immigranter af ved en skov nær den bosniske by Bihac tæt på den kroatiske grænse. Her stod Røde Kors pludselig alene med hundredvis af flygtninge og immigranter, da regeringen i hovedstaden Sarajevo og de lokale myndigheder var endt i konflikt om ansvaret. 

Antallet af flygtninge og immigranter voksede senere til næsten 1.000 i det, der blev kendt som Vucjak-lejren, og Røde Kors måtte alene sørge for alt fra vand, telte og mad. 

“Vi fik aldrig noget hjælp fra myndighederne. Jeg har aldrig set eller hørt om noget lignende. Vi stod uden noget, men på en eller anden måde fik vi løftet opgaven,” siger Salem Midzic, der leder Røde Kors’ arbejde i området, og kun kan udtale sig på vegne af den lokale Røde Kors-afdeling. 

“Det er svært at begribe, hvad for en situation, det var. Folk var ved at dø af kulde, som det blev vinter, og myndighederne nægtede stadig at gøre noget. Jeg tror ikke, at folk forstår alvoren af den her humanitære krise, som vi stadig har her i det nordlige Bosnien,” lyder det fra Salem Midzic, der gjorde alt, hvad han kunne med de frivillige og de ressourcer, som han havde til rådighed. 

Han siger, at Røde Kors i lejren har hjulpet mere end 25.000 mennesker i Vucjak-lejren, hvor flygtninge og immigranterne kom og gik, og at de har uddelt 300.000 måltid mad. 
 

Vucjak blev lukket - men hvad nu?

I starten af december blev Vucjak lukket, efter at udenlandske aktører havde slået alarm flere gange med advarsler om, at det blot var et spørgsmål om tid, før Vucjak ville kræve sine første ofre.

De mange flygtninge og immigranter blev flyttet til en ny lejr ved Sarajevo, men det gør langt fra, at arbejdet er færdigt for Røde Kors, forklarer Salem Midzic, der blandt andet takker Røde Kors i Danmark for deres støtte gennem. 

Han forklarer, at nogle flygtninge stak af fra Vucjak, før de blev flyttet, da de ikke vil længere væk fra den kroatiske grænse, der er vejen ind i EU. Andre flygtninge kommer til området hver dag for at prøve at finde vej gennem den kroatiske grænsekontrol over de sneklædte bjerge, og dem er der ikke plads til i de eksisterende lejre, påpeger han. De er ofte dårligt påklædt uden vintertøj og i gummisko, forklarer Salem Midzic.

“Vi har to mobile enheder her i området, som skal sørge for hjælp til dem, der opholder sig væk fra de store lejre i området. For der er ikke nok plads i de eksisterende lejre, og krisen er ikke ovre, fordi Vucjak er lukket,” siger Salem Midzic, mens han viser rundt i Bira-lejren i byen Bihac - på størrelse med Vejle - der mandag husede 2.096 flygtninge, hvilket er 596 flere end der er kapacitet til. De mobile enheder uddeler mad.

I Bira-lejren sørger Røde Kors for mad til de mange flygtninge, mens andre organisationer står for andre opgaver. Den overfyldte lejr er ifølge Salem Midzic endnu et eksempel på, at krisen langt fra er ovre. 
 

Bosnierne var også selv flygtninge

I Røde Kors’ køkken i Bira-lejren er der gang i den store madlavning. Der er en sitren fra de mange kartofler og ris, der er ved at blive kogt færdig i det store køkken. Der er en duft af kylling og mellemøstlige krydderier, da Røde Kors forsøger at tilpasse maden til flygtninge og immigranterne, der primært kommer fra Pakistan og Afghanistan.

Bosnieren Omer Hrnjica er køkkenchef for et madlavningshold i køkkenet. Han er frivillig hos Røde Kors og tidligere kok i den bosniske hær under krigen i 1990'erne. Han finder det helt naturligt at hjælpe flygtningene.

“Vi har selv været flygtninge. Vi bosniere kender til det med at blive sendt på flugt. Jeg kan derfor ikke se, hvorfor jeg ikke skulle kunne gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe. Det er nogle frygtelige skæbner, som vi har her,” siger Omer Hrnjica. 

38-årige Neyreta Mujnovic, der arbejder som frivillig i køkkenet mindst 14 timer om dagen, mener også, at Bosnierne har et ansvar for at hjælpe flygtninge. Tidligere solgte hun forsikringer, men det var umuligt for hende at ignorere katastrofen.

“Det er jo frygteligt, hvad de er ude for. Uanset hvad man mener om deres rejse til EU, så har de fortjent bedre end at sove ude i kulden. I Bosnien forstår vi, hvordan det er at være flygtning, og vi vil virkelig gerne hjælpe,” siger Neyreta Mujnovic, der ikke ser noget problem i at arbejde lande dage i køkkenet.
 

Glæden i deres øjne

Maden i køkkenet bestod mandag af ris, kartofler, yoghurt, kylling, sovs, salat og et stykke frugt. Maden er nøje udmålt til, at flygtninge og immigranterne får dækket deres daglige behov. Neyreta Mujnovic fortæller, at hun ofte kan høre sang og latter fra spisebordene, der giver hende en glæde og tro på, at deres arbejde nytter.

“Det er så dejligt at se smilene hos dem og høre deres sange helt ud i køkkenet. Det er en ubeskrivelig følelse, og jeg håber, at der er flere villige, der vil komme herned og hjælpe til,” siger Neyreta Mujnovic, der har hjulpet til i over et år. 

Ude i spisesalen fortæller 18-årige Saeej Jaffar, der kommer fra Pakistan og har været i Bira-lejren i seks måneder, at han sætter pris på den hjælp Røde Kors giver.

“Jeg kan godt lide maden her, og jeg er rigtig glad for, at Røde Kors gider at hjælpe os. Her får vi noget at spise. Alternativet er kulden udenfor,” siger han og bakkes op af 26-årige Muhammed Aszaf, der også er fra Pakistan og har forsøgt at krydse grænsen til Kroatien 11 gange uden held. 

“Jeg forsøger også tit at snakke med køkkenet og forklare dem, hvad det er, at vi kan lide. For det er lidt en udfordring for dem at skulle lave mad til folk fra en anden verdensdel. Måske kan jeg hjælpe til køkkenet på et tidspunkt,” siger Muhammed Aszaf, der har boet i lejren i mere end et år. 
 

Lang tid endnu

Flygtninge- og immigrantkrisen i Bosnien er vokset i stødt i 2018 og 2019. Allerede i oktober 2019 meldte EU ud, at alene i 2019 er cirka 21.000 flygtninge og immigranter ankommet til Bosnien. Ifølge FN er der mere end 7.000 i landet, hvoraf kun halvdelen er registreret i en lejr, mens resten sover udenfor eller i forladte bygninger rundt omkring. 

Ifølge Corinne Ambler, der er kommunikationsansvarlig for Europa hos Røde Kors International, er krisen langt fra ovre endnu. 

“Selv om, at vi er glad for, at Vucjak er lukket, så er vores arbejde i Bosnien slet ikke ovre endnu. Der er mange tusinder, der stadig sover på gaderne, på jernbanestationer, i vejkanterne og uden for centrene, der er fulde,” lyder det fra Corinne Ambler, der slår fast, at Røde Kors vil gøre alt for at hjælpe dem. 


 

Bosnien 4
På grund af kulden springer en del flygtninge og immigranter over hegnet ind til Bira-lejren. Der slår de telte op. Normalt ville de blive smidt ud, men kulden gør, at de får lov at blive midlertidigt. 


 

Bosnien6
Flygtningene og migranterne bor i sovesale sammen med andre. De tager tit håndtagene af dørene og kravler ind af vinduerne, da det giver dem mere privatliv. 


 

Bosnien10
Salem Midzic er en travl mand, og selv om han håber på en bedre fremtid, så ved han, at Røde Kors skal løbe stærkt også i 2020.




Bosnien9
Røde Kors uddeler hver dag mad til omkring 2.000 flygtninge og immigranter i Bira-lejren. Det gør de tre gange dagligt. En stort netværk af frivillige gør det muligt.




Bosnien12
Neyreta Mujnovic håber, at der kommer helt styr på de mange flygtninge og immigranter, så ingen er tvunget til at sove udenfor i minusgrader. 
 

Røde Kors International oplyser, at de har udvidet nødhjælpen til Bosnien indtil december 2020 med cirka 26 millioner kroner, der kan hjælpe 35.000 flygtninge eller immigranter. 

Røde Kors oplyser, at der er syv mobile teams i landet, der består af biler med tre trænede Røde Kors-medarbejdere, der vil hjælpe flygtningene og immigranterne, når der opstår problemer. 

Røde Kors hjælper til i fem centre i landet. Det er Bira, Borici, Miral, Hotel Sedra og Salakovac. Det er blandt andet med varm mad, tæpper, tøj, hygiejne produkter, førstehjælp og psykologisk støtte.