Besøgsvenner hygger ved havnen på Ærø

Annemarie er frivillig i besøgstjenesten på Ærø, hvor hun de seneste mange år har besøgt Hanne. Destinationen for deres møder er ofte den hyggelige lille havn i Ærøskøbing.

Annemarie og Hannes historie er smuk. Det samme er Ærø! Foto: Kristian B. Willumsen
KRWIL - D. 04 AUGUST 2020

Vi møder Hanne og Annemarie nede på havnen på Ærø på en af årets varmeste dage. Her har vi udvalgt en bænk med udsigt til færger, turkist vand og tyske turister. Ærø og udsigt er virkelig smuk og bænken er nøje udvalgt for vores interview. Hanne og Annemarie har nemlig rigtig mange gange siddet på netop denne bænk og delt både kaffe og tanker om stort og småt i tilværelsen.  Annemarie er frivillig besøgsven i Besøgstjenesten og Hanne er besøgsmodtager. De to mødte hinanden for første gang tilbage i 2012. Siden dengang har de stort set mødtes en gang om ugen. Ved deres første møde foreslog Annemarie, at de fortalte hinandens livshistorier for at komme i gang og få et indgående kendskab til hinanden fra første færd.

”Nu har vi nok fået fortalt vores livshistorier et par gange efterhånden,” siger Annemarie og kigger smilende over på Hanne. Smilet besvares med et indforstået nik.

De to øboer kender hinanden ganske godt efterhånden, og det kan fornemmes. Der sendes mange indforståede blikke, og anekdoter fra deres mange timer sammen fortælles lystigt. De startede som besøgsvenner, og det er stadig Besøgstjenesten, der er udgangspunktet, når de to ser hinanden, men med så mange år og tilbragte timer sammen, er forholdet vokset, og de ser også hinanden som venner i dag.

Det er en sød historie, og der er mange ting at smile af, men der er også sket ting i Hannes liv, hvor smil har været stivnet. For en del år tilbage kørte Hanne nemlig alvorligt galt. Hanne kom slemt til skade og ulykken blev efterfulgt af en lang periode med intensiv genoptræning, og selvom det hjalp tilbringes tilbringes de fleste timer i døgnet i dag en i kørestol.

Selve bilulykken var voldsom, og det samme var optakten til selve uheldet. Hanne oplevede, at hun ikke kunne løfte sin fod væk fra speederen. Foden ville simpelthen ikke lystre, og Hanne så ingen anden udvej end at køre af vejen og forulykke, så det i det mindste kun var hende selv, det ville gå ud over.

Det er mange år siden, og i dag er der igen smil og lys i Hannes liv. Hun nyder blandt andet besøgene fra Annemarie, der om sommeren ofte tager form nede på havnen, hvor de får en kop kaffe og en is. Om vinteren er det indendørshygge, og ofte med brætspillet Scrable på bordet.

”Det er sjældent, jeg vinder,” fortæller Hanne og griner.

Men hvem, der vinder, er heller ikke så vigtigt. Det vigtige er det gode arbejde Besøgstjenesten laver på Ærø og matchet mellem Annemarie og Hanne, der har været helt perfekt. Netop det med at få lavet de rigtige match er en vigtig del af Besøgstjenesten. Det fortæller Marietta Larsen, der er aktivitetsleder på øen.

"Jeg tror, vi kan finde et godt match til de fleste, men det er helt sikkert, at med Annemarie og Hanne har det været mere end bare godt. Når det sker, bliver jeg jo rigtig glad", siger Marietta. 

Og Marietta har ret. Matchet mellem Annemarie og Hanne har været mere end bare godt. Vi har regnet os frem til, at de tilsammen gennem årene har brugt cirka 600 timer i hinandens selskab. Det er ret godt gået!