Anders Ladekarl i Etiopien: Overvældende at opleve de enorme konsekvenser af tørken

To års tørke, vedvarende konflikt og skyhøje priser på grund af krigen i Ukraine gør, at Etiopiens befolkning nu står på kanten af en sultkatastrofe. Generalsekretær Anders Ladekarl har netop besøgt landet

Generalsekretær Anders Ladekarl var i sidste uge i Etiopien med fokus på de enorme konsekvenser, tørke i landet har. Turen gik bl.a. til landets hovedstad Addis Ababa og til det sydlige Etiopien, hvor mange mennesker har mistet deres dyr til tørken og derfor ikke længere har noget at leve af.
- D. 01 SEPTEMBER 2022

Lige nu står landene i Afrikas Horn midt i den fjerde tørkesæson i træk, og uden udsigt til regn foreløbigt risikerer den at blive den værste tørke i 40 år. Læs spørgsmål til situationen i landet og Anders' svar nedenfor.

Hvad var formålet med din tur til Etiopien? 
Anders: Formålet med turen var at se, hvordan tørken påvirker menneskene i landet og forstå, hvordan Røde Kors bedst hjælper dem. Og at skabe opmærksomhed omkring det enorme behov for hjælp, der er opstået som følge af tørken. Folk sulter. Ganske enkelt. Fra tre måltider om dagen til nu at nøjes med ét. I nogle landsbyer må de udpege dem, som har det største behov, så det er dem, som får mad først: børnene, gravide, ammende kvinder, de ældre. Men problemet er, at alle er sultne, og der er ikke mad nok. 

Jeg besøgte samfund i det sydligste Etiopien, som har mistet alle deres dyr til tørken og derfor ikke længere har noget at leve af. Det er samfund, som er vant til tørkesæsoner og som flytter sig fra sted til sted alt efter, hvor føden og vandet er. Men de har ikke længere noget sted at flytte sig hen, for tørken breder sig, varer længere og er voldsommere end tidligere. De overlever, fordi Røde Kors hjælper og støtter dem med mad og pengebeløb til at købe mad for. 

Hvad oplevede du? 
Anders: Jeg oplevede et land, som er i knæ. Samfund, som ikke har vand, høsten er slået fejl flere sæsoner i træk, deres dyr dør. Jeg så kvæg, som var døde af sult, og som lå spredt omkring landsbyen, blev samlet sammen og brændt. Og når husdyrene er døde, så bliver det menneskene, der dør som de næste.

Børnene lider af underernæring, babyer bliver syge, fordi deres mødre ikke har mælk nok til at amme dem. Det er et kapløb med tiden, og det er ulykkeligt at være vidne til og en øjenåbner i forhold til omfanget af katastrofen.  

Jeg oplevede også, at de frivillige her gør en enorm indsats for at hjælpe disse hårdt ramte samfund. Det er en kæmpe opgave, de skal løfte, bl.a. sammen med Røde Kors i Danmark, og det er helt tydeligt, at de ikke kan imødekomme alle behov.

Men de knokler, og det er altid meget bekræftende og rørende at være vidne til, at overalt på kloden er den frivillige Røde Kors ånd den samme – drevet af overbevisning, engagement og ønsket om at hjælpe dem, som har mest brug for det. 

Etiopien
Tørken betyder, at børnene i en landsby i det sydligste Etiopien nu kun får kun ét måltid mad om dagen. Familierne overlever, fordi Røde Kors hjælper med de mest basale behov, herunder mad. 

Hvorfor rammer tørken så hårdt i år? 
Anders: Der er flere ting på spil, men klimaforandringerne står for en stor andel af problemerne. Klimaforandringerne har skabt langt voldsommere katastrofer og mere uforudsigeligt vejr, og en af konsekvenserne er tørke, som er blevet mere omfangsrig, dvs. flere tørker og af længere varighed.  

Tørken udtørrer også græsgange og vandhuller, og det skaber konflikt om ressourcerne – og konflikt er noget af det, der kan tvinge endnu flere på flugt, hvilket forværrer deres adgang til basale fødevarer yderligere.

Samtidig er fødevarepriserne steget 50% over det seneste år i Afrikas Horn, og krigen i Ukraine har fået priserne til at eksplodere. Nogle fødevarer koster 4-5 gange så meget, som før krigen brød ud. Så det er en ond spiral, hvor klimaforandringerne forværrer en i forvejen meget svær situation. 

Er situationen den samme overalt i Etiopien? 
Anders: I hovedstaden Addis Ababa, hvor jeg tilbragte det første døgn af turen, var fattigdommen overvældende. Jeg kan ikke mindes, at problemerne har været så store og så synlige før. Her bor 10.000 gadebørn, nogle af dem helt ned på fire år, som tigger i de store gadekryds, bor i blikkasser eller under en presenning.  

Heldigvis findes der steder som Siddhartha Shelter, som med støtte for Røde Kors hjælper børn væk fra gaden. Da jeg var på besøg, boede der 72 børn, den yngste på otte år. Børnene bliver støttet af frivillige, og de får undervisning, psykosocial støtte, spiller fodbold og laver cirkustræning samtidig med, at der arbejdes intenst på at finde deres familie, så de kan blive genforenet. Det er et imponerende, inspirerende og meget, meget vigtigt stykke arbejde, der gøres her, og som jeg er stolt af, at Røde Kors understøtter.  

I den nordlige del af landet er konflikten og kampene netop brudt ud igen. Det presser befolkningen voldsomt, for konflikten begrænser yderligere adgangen til fødevarer. 

Etiopien er kæmpestort! – på størrelse med det det meste af Europa – men tørke, konflikt og skyhøje priser påvirker befolkningen uanset hvor i landet, de befinder sig. Og problemerne vil kun vokse. 

Røde Kors har sat katastrofearbejdet i gang for at hjælpe de tørkeramte familier. Vi støtter familier i det nordlige Kenya, sydlige Etiopien og dele af Somalia med at dække de basale behov.  

Nyheder

  • Når klimaet forandrer alt – og håbet lever videre
  • Vil du gøre en forskel som frivillig? Tag det første skridt med kurset Medmenneskelighed i praksis
  • Politikere til civilsamfund: Ryk direkte i fængsel - i skal være med til at forebygge
  • Fokus i vores eksterne kommunikation – juli og august 2025
  • Fælles pengehåndtering (sedler og mønter)