Sådan hjælper Røde Kors ofrene for konflikten i Israel og Gaza

Mange tusinde har mistet livet i den voldsomme konflikt, hundreder holdes som gidsler og millioner mangler mad, vand, medicin og elektricitet. Røde Kors-kollegaer og frivillige knokler for at hjælpe de civile ofre for konflikten. Læs mere om situationen, og hvordan vi hjælper, her på siden.

Om situationen i Israel og Gaza

Mange tusinde mennesker har mistet livet i den voldsomme konflikt mellem Israel og Hamas. De civile betaler den højeste pris på begge sider. Missiler affyres mod almindelige menneskers hjem, ambulancer bliver angrebet og civile holdes som gidsler. Den menneskelige lidelse, vi er vidner til, er hjerteskærende.  

I Israel er familier dybt bekymrede for deres kære, der er taget som gidsler. Samtidig er flere hundrede tusinde tvunget til at evakuere deres hjem på grund af fortsatte missilangreb. Intet kan retfærdiggøre det frygtelige angreb, som Israel har været udsat for, men det bør ikke føre til grænseløs ødelæggelse af Gaza. Over en million mennesker er fordrevet fra deres hjem i Gaza og der er desperat mangel på mad, vand, medicin og elektricitet. Hospitalerne er på randen af sammenbrud, da de løber tør for forsyninger til at behandle syge og sårede.  

De humanitære konsekvenser er enorme. Vi har fået enkelte konvojer med nødhjælp, medicinsk udstyr, krigskirurger og andre specialister ind i Gaza, men civile venter desperat på mere. Det er presserende, at der etableres en sikker og vedvarende adgang for levering af nødhjælp. I mellemtiden fører hver time til yderligere lidelse og elendighed.  

Humanitære organisationer, ambulancer og medicinsk personale skal have lov til at udføre deres livreddende arbejde uden at frygte for deres eget liv. Vi har brændstof, medicinske varer og andre forsyninger parat, der kunne redde liv, men vi skal kunne nå sikkert frem til de mennesker, der har brug for det.  

Uden elektricitet risikerer Gazas hospitaler at blive til lighuse. Nyfødte i kuvøser, ældre med iltapparater, patienter i nyredialyse – alle har desperat brug for elektricitet. Der er også brug for elektricitet for at pumpe og afsalte rent drikkevand og opretholde afløb for spildevandet.  

Allermest mangler udsigten til, at konflikten kan få en ende. Desværre tyder det til, at kampene vil fortsætte, om ikke intensiveres yderligere.  

Røde Kors opfordrer parterne til at respektere den humanitære folkeret (IHL) og beskytte civile på begge sider af konflikten mod yderligere lidelse. Den humanitære folkeret forbyder at målrette angreb mod civile eller tage dem som gidsler. Det er heller ikke tilladt at målrette angreb mod ambulancer og hospitaler, kritisk infrastruktur som el- og vandforsyning eller andre civile mål. Og kombattanter må ikke bruge civil infrastruktur som skjulested.  

Det er til gengæld en pligt at sørge for, at civile har adgang til basale fornødenheder, at syge og sårede får den hjælp de behøver og at personer berøvet deres frihed behandles med respekt og sikres kontakt med deres familie.  

På begge sider af konflikten er vores ambulancer blevet angrebet, og kollegaer fra både Palæstinensisk Røde Halvmåne og Israelsk Røde Davidsstjerne har mistet livet. Det er dybt tragisk, at de regler, der gælder, ikke bliver overholdt. Vi opfordrer til, at parterne respekterer den humanitære folkeret og nedtrapper konflikten hurtigst muligt.

Hvordan hjælper vi i Israel og Gaza?

Røde Kors er neutrale og hjælper civile på begge sider af konflikten. I kraft af at vi er en neutral humanitær organisation, kan vi være til stede i både Israel og de Besatte Palæstinensiske Områder.  

Røde Kors i Danmark støtter både Palæstinensisk Røde Halvmånes og Israelsk Røde Davidsstjernes respons under den aktuelle konflikt. I Gaza hjælper Palæstinensisk Røde Halvmåne blandt andet med ambulancekørsel, behandling af sårede, førstehjælp, psykologisk førstehjælp og uddeling af nødhjælp. I Israel hjælper Israelsk Røde Davidsstjerne blandt andet med ambulancekørsel og førstehjælp. 

Vores partnerorganisationer Egyptisk og Palæstinensisk Røde Halvmåne faciliterer alle nødhjælpskonvojer ind ud af Gaza via Egypten. På konvojerne er vandrensetabletter, førstehjælpskasser, ligposer og nødhjælp – men det er langt fra nok. Det er presserende, at der etableres en sikker og vedvarende adgang for levering af nødhjælp til Gaza. 

Røde Kors i Danmark har sendt 17 millioner kroner fra Udenrigsministeriet til Den Internationale Røde Kors Komites indsats (ICRC) i området. Det er lykkedes ICRC at sende et team på ti krigskirurger og andre specialister ind i Gaza, der skal styrke den eksisterende indsats for behandling af sårede, uddeling af nødhjælp og genetablering af vandforsyning. Samtidig forsøger ICRC også at sikre tilfangetagne og gidslers velbefindende, at deres kære får nyt om deres skæbne, samt at parterne overholder den humanitære folkeret. 

Hvordan kan du hjælpe?

Den bedste måde at hjælpe ofrene i Israel og Gaza er ved at give pengedonationer til vores arbejde. Pengedonationer giver Røde Kors fleksibilitet til at hjælpe der, hvor behovet er størst, og med det, der er behov for.

1. Start jeres egen digitale indsamling

Start jeres egen lokale digitale indsamling, som I kan dele på Facebook-sider eller andre sociale medier. I kan sætte jeres eget lokale indsamlingsmål, holde øje med, hvor meget I samler ind og løbende takke for de bidrag, I får. Det er nemt og hurtigt at komme i gang. Se tips og tricks til, hvordan I holder indsamlingen kørende her.

2) Del link til den digitale landsdækkende indsamling

Du kan både støtte som privatperson eller som virksomhed og være med til at sikre førstehjælp og nødhjælp til de mange ofre for konflikten.

Indsamlingen styres centralt. Derfor er det ikke muligt at se, hvor meget I samler ind lokalt.

Seneste nyheder om Israel og Gaza