Mere end 468.000 ramt af oversvømmelser i Malawi

Malawi er blevet ramt af massive oversvømmelser efter kraftigt regnvejr. Røde Kors arbejder med at hjælpe de nødstedte. Røde Kors i Danmark har også et venskabsprojekt i landet, og følger situationen tæt.
 

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 11 MARTS 2019

Det svarer til, at hele Århus befolkning plus lidt mere end 100.000 var blevet ramt af oversvømmelser. Regeringen i Malawi har erklæret undtagelsestilstand på grund af katastrofen. Røde Kors i Danmark og Malawi er i fuld gang med hjælpearbejdet.

Shire-floden er blandt andre løbet over sine bredder, og det har medført massive oversvømmelser.

"Det har regnet helt utroligt meget i flere dage. Vi kunne måle på vandstanden i floderne, at der var en oversvømmelse på vej, men vi kunne ikke forudsige præcis, hvilke områder der ville blive ramt," siger Kirstine Primdal, der er Røde Kors i Danmarks faste udsendte i Malawi.

Folk søgte tilflugt i træerne

Kirstine Primdal fortæller, hvordan der er blevet sejlet rundt og reddet folk, som var klatret op i træerne for at undgå vandmasserne. Røde Kors har teams med professionelle og frivillige livreddere. De har arbejdet i dagevis med at redde folk.

Den første hjælp handler derudover om at skaffe husly, rent vand og mad til de mennesker, som er ramt af oversvømmelserne. De er samlet på forskellige evakueringscentre, hvor Røde Kors blandt andet uddeler nødhjælp i form af tæpper, spande, sæbe, mad og andet.

Der er stadig steder i landet, hvor nødhjælpsarbejderne ikke har kunnet komme til endnu. Røde Kors frygter, at antallet af dræbte og folk der må evakueres, vil stige drastisk i de kommende dage i takt med at kommer nyt fra de ramte områder.

Hurtig respons fra Røde Kors

De to Røde Kors selskaber fra Malawi og Danmark var hurtigt fremme, da katastrofen ramte. Allerede inden oversvømmelserne var en realitet var der frivillige ude at advare landsbysamfundene om den truende fare.

"Flere af de områder, hvor vi også har langsigtede projekter, er blevet ramt af oversvømmelserne. Der har vi været i stand til at reagere hurtigt og gå i gang med hjælpearbejdet, fordi vores set-up allerede var på plads," siger Kirstine Primdal.

De kunne advare om den truende situation, fordi Røde Kors i Danmark har indsamlet data om vejret og vandstanden i floderne frem mod det voldsomme regnvejr, som fik floderne til at flyde over. Lige nu er den store udfordring for Røde Kors at skaffe penge til at kunne udføre det nødvendige livreddende arbejde for de mange ramte mennesker.

Aktuelle tal:

468.650 er ramt af katastrofen
Mindst 30 er døde
Mindst 377 sårede
Tallene er fra Malawis Department of Disaster Management