Wivie Schärfe har hjulpet folk på tværs af kontinenter i mere end et halvt århundrede

Wivie Schärfe har været en del af Røde Kors i 55 år. Med sin egen udvikling fra førstehjælpsinstruktør til vicepræsident har Wivie set udviklingen fra alle sider af Røde Kors. Nu fratræder hun som formand for afdelingen i Svendborg.

ANNE FAIGH RYDELL - D. 01 MARTS 2024

På sygeplejeskolen i Holstebro skal de sygeplejestuderende i 1969 til at have førstehjælpskurser. Wivie Schärfe er på det tidspunkt underviser på sygeplejeskolen, og det tilfalder hende at tage turen til København for at blive uddannet instruktør i førstehjælp igennem Røde Kors.

”Røde Kors fangede mig. Ikke kun førstehjælpen, men hele Røde Kors-bevægelsen. At hjælpe de mest sårbare mennesker, ikke kun i Danmark, men i hele verden. Vi arbejder under de samme principper, om det er i Odense, Washington eller Kairo – det har været meget inspirerende for mig,” siger Wivie.

Siden da har hun været en del af Røde Kors og hjulpet mennesker i både Danmark og udlandet. Wivie har været instruktør i førstehjælp, formand for flere forskellige afdelinger og bestridt bestyrelsesposter, hvor hun blandt andet har været vicepræsident med særligt ansvar for det internationale arbejde, for at komme med et lille udsnit af hendes mange opgaver igennem tiden.

Masser at hædre

Wivie får tildelt Røde Kors’ Hæderstegn i 2009 med ordene: ”Wivie Schärfe har i sine snart 40 år som frivillig udført en på alle måder særlig indsats for Dansk Røde Kors,” og nu, 15 år senere, er der endnu mere på CV’et.

I 2015 starter Wivie blandt andet en pigelejr i Malawi og er hvert år siden med til at afholde den. Det har været en stor succes. To frivillige fra Svendborgafdelingen, hvor Wivie var formand, skulle på studiebesøg i Malawi, og fik stillet en opgave af Wivie – se, om der er nogen særligt sårbare, vi kan gøre en forskel for.

”De kom hjem og fortalte, at de store skolepiger, de kunne bruge en ekstra hjælp, og så gik jeg egentlig i gang,” fortæller Wivie om projektet, hun snart har været med til at afholde i et årti.

Røde Kors har udviklet sig

I den tid, Wivie Schärfe har været med i Røde Kors, har hun oplevet, hvordan Røde Kors med tiden har ændret sig og den udvikling, organisationen har gennemgået over mere end et halvt århundrede.

”I løbet af årene er det blevet meget mere åbent og imødekommende, og med meget mere plads til debat på tværs af organisationen. Den kulturændring og demokratisering er jeg stolt af at have været med til at udvikle,” fortæller Wivie, der har et godt råd med på vejen til andre frivillige i Røde Kors.

”Vær åben og mød folk på lige fod, uanset hvilken rolle eller stilling de har i samfundet, såvel som i Røde Kors. Man skal bare være åben og tillidsfuld, så tror jeg på, at man lykkes med at udføre nogle vigtige fælles opgaver,” siger Wivie.