Røde Kors samler ind på RAGNAROCK’s juleudstilling

Gæster har mulighed for at støtte Røde Kors’ julehjælp, når de besøger Danmarks Rockmuseum RAGNAROCK, som for første gang hylder julens musik. 

MORTEN SCHWARZ LAUSTEN - D. 04 DECEMBER 2023

Hvordan lyder julen egentlig? Det spørgsmål har de stillet sig selv på hele Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Svaret er blevet til udstillingen ’Merry Freakin’ Jul’, som kan opleves på museet indtil den 23. december 2023. 

”Det er en udstilling om julen i populærmusikken, og vi tager fat på både de største danske julehits - og alt det andet, som julen også kan være,” fortæller museumsinspektør Rasmus Rosenørn.

For selvfølgelig er der uundgåelige klassikere, når man snakker julemusik inden for pop og rock. Men så langt tilbage som 1957, hvor den skandaløse Elvis Presley ikke kunne holde fingrene fra julemusikken, har kunstnere også brugt højtidens klare konventioner til at provokere.

Røde Kors er med i år

I det afsluttende område, når man forlader juleudstillingen har RAGNAROCK inviteret Røde Kors til at skabe et område, hvor gæster kan sidde på en rød bænk og reflektere over julen, hænge et ønske om fremtiden på Røde Kors’ ”ønske-juletræ” og mulighed for at støtte Røde Kors’ julehjælp. 

Udstillingen vrænger på ingen måde på næsen ad højtiden. Tværtimod hylder museet julen og dens mange traditioner. Både ved at sætte fokus på musikken, som er uløseligt forbundet med julen – uanset om man er til heavy, hiphop eller pop – og ved at skabe en tilbagevendende udstilling om julemusik – en vaskeægte juletradition. Og der er gode chancer for at komme i julestemning.

”Der er selvfølgelig masser af musik i udstillingen. Blandt andet er der et hyggeligt lille tv-hjørne, hvor man kan sætte den ene groteske, vanvittige, sjove julemusikvideo på efter den anden. Der er kravlenisser med nogle af de største danske rock- og popnavne, man kan åbne lågerne i vores adventskalender, og så kan man gå på opdagelse i symbolikker og sprogblomster i dansk julemusik. For eksempel kan man trykke på en fodpedal fra Magasin du Nord og se, hvad der sker,” siger Rasmus Rosenørn med henvisning til Shu-bi-duas ’Den himmelblå’ fra 1980.

Fakta

  • Danmarks rockmuseum RAGNAROCK åbnede i 2016 og har fra første akkord lagt hus til udstillinger og arrangementer, hvor man kan se, lytte og danse sig igennem fortællinger fra syv årtiers pop- og rockhistorie.
  • RAGNAROCK findes på Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde
  • Læs mere om RAGNAROCK