Ephraims stue styrede sammen i et stort hul

Til årets Røde Kors Indsamling den 6. oktober samler vi ind til mennesker uden et trygt hjem. Det er hjemløse, voldsramte og katastroferamte som Ephraim, der så sin stue kollapse under oversvømmelserne, som ramte Malawi i marts måned.

Det grønne myggenet er en af de få ting, 32-årige Ephraim Dishoni nåede at redde fra sit hus i Malawi, da de blev ramt af oversvømmelserne tilbage i marts. Alle fotografierne i artiklen er taget af Michael Drost-Hansen.
KASPER BØGSTED KRISTENSEN - D. 16 SEPTEMBER 2019

”Jeg var inde i huset, mens det kollapsede. Min bedstemor var i min stue, som faldt sammen. Vi skyndte os ind for at få hende ud. Jeg vidste ikke, hvad der skete, der var bare vand overalt,” siger Ephraim Dishoni.

ephraim udenfor hus

Han sidder på kanten af et stort hul foran det, der engang var hans stue. Halvdelen af taget hænger ned i hullet, og murstenene ligger løst omkring ham. Hullet blev skabt af de store oversvømmelser, der lagde Ephraims landsby under vand den 8. marts. Vandet, som gik ham til over brystkassen.

 

ephraims stolEphraim er 32 år og bor i Mayesa i Malawi med sin kone og to børn. De bor i resterne af det store hus, han selv har bygget sammen med sine forældre. Tilbage er kun tre små værelser. I det ene værelse sover Ephraim med sin kone under et grønt myggenet, som de nåede at redde. På det andet værelse sover hans børn, og i det tredje værelse er en stol af træ, baljer til vand og hans køkkenudstyr.

 

Ephraim reddede sine ting med en kano

Ephraim går ind på sit værelse. Han tager en kuffert frem, lægger den på sengen og åbner. Kufferten indeholder lidt tøj og hans skoledokumenter. Den er ikke fyldt, men det er stort set alt, han nåede at redde fra oversvømmelserne. Han fik også nogle af sine kyllinger med, men den meste mad er væk.

 

”Jeg mistede stort set alt. Vi brugte en kano til at redde vores vigtigste genstande fra huset. Men jeg havde mange majs i min stue, som blev taget af oversvømmelserne,” siger Ephraim.

ting 1   ting2   ting 3

Majsene, som han havde i stue, havde han høstet fra sin mark. Det var en god mark, hvor de kunne høste nok majs til at leve af det. Men den er ødelagt nu. Høsten for i år er slået fejl. Marken er fyldt med sand, og det eneste, de nu kan dyrke, er ris. De kan knap høste ris nok til, at de kan blive mætte.

 

Ephraim har uddannelse men intet job

Selvom marken er ødelagt, er det stadig der, Ephraim bruger det meste af sin dag, for han har ikke noget job, selvom han har en uddannelse. Han har taget en uddannelse i Food, Nutrition and Livelihood Security. Efter han fuldførte sin uddannelse, har det frustreret ham, at han ikke kan bruge sin viden.

 

”Min mor er gammel, og min far gør sit bedste for at forsørge hende. Han arbejder hårdt i marken. De brugte mange penge på, at jeg skulle få min uddannelse, men jeg føler nu, at de penge er tabt,” siger Ephraim.

ephraim slapper af

Ephraim sætter sig i en stol foran sin dør og kigger ud over byen. Han vil væk herfra, væk fra floden, der ødelagde hans hus. Men han kan ikke. Han har ikke råd til at flytte, og han har ikke råd til at genopbygge sit hus. Derfor må han leve videre med et hus i halv størrelse og en ødelagt mark.

 

”Jeg er glad, når jeg beder til Gud. Det giver mig noget at tro på, og det holder mig i live”, siger Ephraim.

Årets Røde Kors-indsamling sker den 6. oktober 
Vi samler ind til mennesker uden et hjem.
Og vi har brug for dig!

Pengene går blandt andet til

  • Voldsramte kvinder i Danmark uden et trygt hjem
  • Hjemløse i Danmark
  • Cyklonramte i Mozambique, Malawi og Zimbabwe, der har mistet deres hjem
  • Børn og voksne i Yemen, der står uden ly, mad og medicin.

Du kan tilmelde dig som indsamler her https://www.rodekors.dk/indsamler