Røde Kors giver uddannelser i Liberia

Der er stor ungdomsarbejdsløshed i Lofa regionen i Liberia. Det leder mange ud i kriminalitet. Røde Kors arbejder med at give de unge en faglært uddannelse, så de kan forsørge sig selv.

Unge i Liberia. © Røde Kors foto
NICAR - D. 09 OKTOBER 2018

Liberias har 4,85 millioner indbyggere. Ifølge FN er 65 procent af indbyggerne under 30 år. 85 procent af dem, der er under 30, er arbejdsløse. Det skaber selvsagt problemer, ikke kun for dem der er berørt af arbejdsløsheden, men også for det omkringliggende samfund. Især fordi mange af de arbejdsløse unge bliver involveret i kriminalitet.

Røde Kors i Libera bliver støttet af Røde Kors i Danmark i kampen mod arbejdsløshed blandt unge mennesker i Lofa regionen. Igennem ‘Community Based Recovery and Resilience Building Program (CBRRBP). Det er blandt andet støttet af venskabsmidler fra de danske lokalafdelinger, tager de udfordringen med arbejdsløsheden op.

Projektet har kørt i snart tre år med fem fokusområder: Sundhed, katastrofeforebyggelse og -beredskab, psykosocial støtte, hygiejne, vandsanitet og levebrød. Disse fokusområder har til formål at styrke den lokale sammenhængskraft, gøre lokalsamfundet mere robust og opbygge deres modstandsdygtighed.

Hjælp til de lokale unge

Arbejdsløshedssituationen skyldes manglende politisk fokus mangel på uddannelse og narkotikamisbrug. Nogle af de unge arbejdsløse bor i enklaver spredt ud over landet. De ernærer sig blandt andet ved bevæbnet røveri, tyveri og lommetyveri.

De bliver afskyet af andre beboere i lokalsamfundet. De bliver ofte kaldt zokos, som er en nedsættende vending. Denne gruppe af arbejdsløse er projektets målgruppe.

Blandt andet tilbydes psykosocial støttet, livsfærdigheder og uddannelse til 101 sårbare unge mennesker i Lofa. Uddannelserne er med til at sikre indkomstgenerende aktiviteter, så de unge har mulighed for at tjene penge til dagen og vejen, når de er færdige med træningen.
Før de får uddannelsen gennemgår de et tre måneders program, som skal ændre på deres livsopfattelse.

Fra arbejdsløs til faglært

Uddannelserne dækker blandt andet over alt fra automekaniker, computerfærdigheder, frisør samt metalsvejsning til VVS og sæbeproduktion.
Uddannelserne startede i oktober 2017 og bliver afsluttet i november 2018. De, som gennemfører uddannelserne succesfuldt, får et startudstyr til en værdi på mellem 150 og 250 dollars, så de kan starte egen forretning.

De, der modtager uddannelserne, fortæller nu, at den offentlige opfattelse af dem er ved at ændre sig. De bliver ikke længere eftersøgt, når ukendte personer har begået kriminalitet. Før de kom med i programmet, var de ofte hovedmistænkte for enhver forbrydelse i deres lokalområde.

Omkring 90 procent af dem, der gennemgår uddannelserne, er blevet Røde Kors frivillige. De er også med i sanitetsprojekter til gavn for deres lokalområde.