Fra traumatiseret soldat til nyt job og nye muligheder

Det nytter at deltage i Ukrainsk Røde Kors' psykosociale aktiviteter. En traumatiseret soldat genvandt gradvist sit liv og sin erhvervsevne, og dermed muligheden for at forbedre sin families situation. Afdelingerne herhjemme støtter aktiviteter for sårbare grupper i Ukraine gennem venskabsprojekterne..

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 12 JUNI 2019

Tetiana Khodachenkos mand har været udstationeret i det østlige Ukraine, som er en konfliktzone. Da han vendte tilbage til sin familie, var han blevet traumatiseret og havde let til vredesudbrud, og ved nogle lejligheder sad han og bankede hovedet ind i væggen.

Han kunne ikke klare at se nyheder men kun at lytte til dem, og han havde svært ved at forholde sig til deres fælles barn, og han ville ikke tale med familie og venner. Det gjorde Tetiana Khodachenko bekymret. Det var tydeligt, at han var påvirket fysisk og psykisk af den væbnede konflikt.

Fra en ven hørte Tetiana Khodachenko om Ukrainsk Røde Kors' psykosociale aktiviteter i Bila Tserkva, som hun fik hele familien til at deltage i. De deltog blandt andet i tegnekurser, biografklubber, ekskursioner og udendørs arrangementer.

Større sammenhold i familien
Noget af det mest effektive for Tetiana Khodachenkos familie var at deltage i teambuilding-øvelser og komme til steder, hvor familien kunne finde ro. De deltog i filmklubber, som viste film om psykologiske emner, og det havde god effekt på hele familien.

Hun lagde mærke til, at deltagelsen i de forskellige aktiviteter skabte større sammenhold i familien. Som en sidegevinst blev de også mere selvsikre. Efterhånden begyndte de at deltage i alle de aktiviteter, som Ukrainsk Røde Kors arrangerede i Bila Tserkva.

Hendes mand fandt et nyt og bedre arbejde med en højere løn, og de fik råd til at flytte ind i eget hus, og de fik en datter. Tetiana Khodachenko er også begyndt selv at arrangere ture for familien. Når hun fortæller om, det lyser glæden i hendes øjne.

Venskabsprojektet tager hånd om sårbare
Venskabsprojektet i Ukraine skal blandt andet være med til at styrke den sociale sammenhængskraft i de samfund, der er påvirket af konflikten i Ukraine. Det gælder blandt andet at øge det psykiske velbefindende hos sårbare mennesker. 

400 medarbejdere og frivillige bliver undervist i at kunne give psykosocial støtte. Og der skal blandt andet oprettes støttegrupper for soldater og sårede.

Projektets målgruppe er de mennesker, som er blevet påvirket af konflikten i Østukraine. Det gælder både de internt fordrevne, mennesker som er vendt tilbage fra militærtjeneste eller er sårede efter krigen og til sidst forskellige sårbare grupper i de landsbyer, som flygtningene kommer til, også kaldet værtslandbyer.

Vil din afdeling være med til at støtte venskabsprojektet i Ukraine?

På grund af konflikten i Ukraine er der mange internt fordrevne, folk med traumer og tidligere udsendte soldater med deres egne særlige problematikker.

Røde Kors i Danmark samarbejder med og støtter Røde Kors i Ukraine i blandt andet at give psykosocial støtte til udsatte og til den generelle Røde Kors kapaticitetsopbygning i landet.

Hvis jeres afdeling vil være med til at støtte, eller I bare gerne vil høre mere om venskabsprojekterne, så send en mail til Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk