En sygeplejerske ved fronten

I 2018 fik sygeplejersken Lindy Lillelund udgivet bogen Mellem Liv og død på job som sygeplejerske i en krigszone. Han har fået Florence Nightingale medaljen for sin indsats for sårede og tilskadekomne.

NIKOLAJ KRISTIAN CARLSEN - D. 20 SEPTEMBER 2018

Som ung rejste Lindy Lillelund rundt i Asien og Sydamerika, og der så han nødlidende mennesker. Det tændte et ønske i ham om at kunne hjælpe dem. Derfor valgte han en uddannelse, der sigtede på at kunne hjælpe mennesker i nød. Det gjorde det til et naturligt valg at uddanne sig som anæstesisygeplejerske.

Når Lindy Lillelund er ude i en krigszone må han prioritere, hvem han kan tage med sygetransporten, og hvem der må blive tilbage. Det gør han ud fra de resurser de har til rådighed, og hvilken kirurgi de kan tilbyde. Det er et spørgsmål om prioriteringer inden for de givne midler, fortæller Lindy Lillelund.

Den seneste mission han har været på var til Bangladesh. Der var han november og december i 2017. Det drejede sig om at hjælpe Rohingyaerne. De er i stort talt blevet fordrevet fra deres hjem i Myanmar.

Sikkerheden som udsendt 

”Jeg gør mig nogle overvejelser. I bund og grund må man stole på de lokale. Det er ligesom at flyve. Der er man nødt til at stole på, at piloten ved hvad han gør. Og så er jeg ikke nervøst anlagt. Det duer det ikke at være,” siger Lindy Lillelund.

Der er nogle steder, han har været udsendt, hvor han har hørt skud og eksplosioner i nærheden af sit arbejdssted. Det beskriver han i sin bog, men det har ikke skræmt ham væk fra livet som udsendt sygeplejerske.

Han synes, at det er spændende at være udsendt. Der er altid brug for hjælp rundt omkring. Så handler det også om at komme væk hjemmefra og ud af spændetrøjen i det danske sygehusvæsen, hvor alting skal passe ned i en bestemt kasse, fortæller Lindy.

Hjælp til alle uanset baggrund

Noget af det der har gjort stort indtryk på Lindy Lillelund, er hvordan mennesker kan bevare deres livsmod, selv i yderst vanskelige situationer. Det gør også stort indtryk, at se uskyldige der er blevet ramt, særligt børnene. De er helt uskyldige.

Han hjælper alle der er i nød. Uanset om den sårede er fra Al Qaida eller IS. Det er en af grundpillerne i Røde Kors, at være upartisk.

”Vi tager ikke stilling. Det internationale samfund må tage sig af konfliktløsningen. Vi er der for hjælpe,” understreger Lindy Lillelund.

Florence Nightingale medaljen

I Røde Kors’ frivillighus på Blegdamsvej fik Lindy Lillelund overrakt Florence Nightingale medaljen. Den gives til en sygeplejerske der har udvist specielt mod og opofrelse i sit arbejde. Indstillingen har været igennem Dansk Sygeplejeråd og Røde Kors i Geneve.

”Jeg blev helt mundlam, da jeg fandt ud af, at jeg skulle have medaljen. Det er en stor ære og anerkendelse at få. Det er utrolig vigtigt for mig,” siger Lindy Lillelund.

I kølvandet på modtagelsen af medaljen spurgte forlaget Lindhardt og Ringhof ham om han ville udgive en bog om sine udsendelser. Det er blevet til bogen Mellem liv og død, på job som sygeplejerske i en krigszone, som er udgivet i 2018. Bogen giver et sjældent indblik i en udsendt sygeplejerskes hverdag, og kan varmt anbefales.

Book et foredrag

Selv om Lindy Lillelund er en meget travl mand på arbejde i Danmark og ude i verden, er han også en af Røde Kors’ foredragsholdere.
Røde Kors foredragsholdere kan ses og bookes her: www.rodekors.dk/foredragsholder