Valget mellem liv og død

Lindy Lillelund er delegat for den internationale Røde Kors Komité - ICRC. Han har været udsendt otte gange med forskellige delegationer til verdens brændpunkter. Lindy deler alle sine oplevelser som en del af Røde Kors’ korps af frivillige foredragsholdere, der holder gratis foredrag rundt omkring i hele landet.
Lindy tilser syge og sårede i Sudan.
Lise Holm
14 juni 2017

Det lille Twin Otter fly lander på jorden uden for en landsby i Sudan. Der sidder mere end 40 syge og sårede på den tørre jord. Her venter de på at få afgjort deres skæbne. Der er nemlig kun 19 pladser om bord på flyet, og kun de, som kan hjælpes og har størst behov, kommer med. Resten må blive tilbage. Det er en beslutning, som for nogen af de involverede vil afgøre, om de lever eller dør. Og det er Lindy, der skal tage beslutningen.

I 2004 var Lindy udsendt for ICRC for anden gang. Han arbejdede 11 måneder som evakueringssygeplejeske under den blodige borgerkrig mellem nord og syd i Sudan. Han arbejdede i Lokichoggio i det nordvestlige hjørne af Kenya på grænsen til det, vi i dag kender som Sydsudan. Herfra fløj de tre gange om ugen ind til landsbyer for at hjælpe de sårede og evakuere dem fra krigszonen.

”Vi skulle beslutte, hvem der skal med, og hvem der skal blive tilbage. Det er mentalt krævende at afgøre folks skæbne på den måde. I længden kan man simpelthen ikke holde til det,”  fortæller Lindy og fortsætter:

”Men selvom det er hårdt, så er det alligevel det hele værd.”

De hårde valg og arbejdet i verdens brændpunkter er alt sammen en del af det, Lindy fortæller om i sine foredrag.

Med livet som indsats

Lindy har været udsendt otte gange. Det betyder, at han sammenlagt har brugt lidt over fem år i lande som Sydsudan, Afghanistan og Somalia. Og med så meget tid i midten af verdens katastrofe- og konfliktområder, har Lindy flere vilde historier, gode anekdoter og spændende erfaringer, som han deler ud af i sine foredrag. 

Sådan booker du et foredrag

Røde Kors’ korps af foredragsholdere er klar med en bred vifte af spændende oplæg om Røde Kors’ arbejde - fra Afrika til Assens. Der er oplæg om krig, flygtninge, frivilligt arbejde, udviklingsarbejde, katastrofer og meget mere. Man kan booke en foredragsholder til jeres næste generalforsamling, et spændende arrangement i afdelingen eller en helt tredje aktivitet i lokalområdet.

Du kan finde og booke en foredragsholder her.

Hvis du selv er interesseret i at komme på foredragsholderlisten, kan du sende en mail til foredrag@rodekors.dk.

Du kan finde og booke en foredragsholder her

Buketten

Kender du en der fortjener et skulderklap?

Birgit oplærer føl på stribe

For mennesker, der er endt på en akutmodtagelse, efter deres liv har taget en uventet drejning, er...