Tættere på Torbjørn

Torbjørn C. Pedersen rejser verden rundt som vores Goodwill Ambassadør. Torbjørn satte sig for otte måneder ind i en bus i Sønderjylland. Han kommer først hjem om tre år.
Torbjørn C. Pedersen fotograferet for et par år siden på en motorcykeltur rundt i USA.
16 juni 2014

Den 10. oktober 2013 kl. 10.10 vinkede Torbjørn farvel til kæreste, familie og et stort presseombud. Kort tid forinden havde han forladt sin lejlighed i København for at sætte sig ind i en bus med kurs mod Tyskland.

Han ville først komme hjem, når han havde besøgt samtlige 203 lande i verden. Det fik en journalist fra Jyllands-Posten til at spørge, hvad der drev ham. Svaret kom prompte.

”Jeg har det lidt på samme måde som bjergbestigerne, der forklarer, hvorfor de skal op på toppen af Mount Everest. Det er fordi, det er der, og sådan har jeg det også med mit projekt. Verden er derude, og jeg har muligheden,” svarede han.
 

Eventyr i blodet

Torbjørn har altid været rejselysten, og han er vokset op i en familie, hvor eventyr var en del af hverdagen. Faren var udstationeret i USA og Canada, og moren arbejdede som rejseleder.

Torbjørn havde derfor allerede besøgt en fjerdedel af verdens lande, da han begyndte på sin jordomrejse. Han har kørt på motorcykel igennem Asien og Mellemamerika, været på toppen af Kilimanjaro, besøgt Mount Everests base camp og været udstationeret som soldat i Eritrea, Etiopien og Djibouti.

Men i 2012 fik Torbjørn idéen til sit livs eventyr. Han hørte om briten Graham Hughes, som var den første i verdenshistorien til at besøge alle verdens lande uden brug af fly. Straks gik Torbjørn i gang med at forberede sin egen tur. Men i modsætning til Graham Hughes, som besøgte nogle lande i få minutter, ville Torbjørn befinde sig mindst 24 timer i hvert land.
 

Stort afsavn

I dag har Torbjørn stadig godt tre år tilbage af sin rejse. Han savner sin kæreste og familie, men får stor støtte fra dem. Hvis faren skulle dø under rejsen, har han fortalt Torbjørn, at han ikke må afbryde jordomrejsen. I stedet skal han gøre den færdig og komme forbi på graven og klappe hans gravsten.

Torbjørn har indtil videre besøgt samtlige lande i Europa og Nordamerika. Han han mangler stadig Sydamerika, Afrika, Asien og Oceanien.

”Ærligt talt er det her jo ikke noget, jeg kan blive berømt af. Det er meget muligt, at jeg er den første i verdenshistorien, som kommer til at gennemføre rejsen. Men der bliver næppe sat lighedstegn mellem mig og Maggelan, Vasco Da Gama, Scot, Edmund Hillary, Amundsen, Armstrong og mange andre. Jeg indtager helt stilfærdigt min plads i verdenshistorien.”
 

Fakta om rejsen

  • Torbjørn startede rejsen ved Dybbøl Mølle som en hyldest til Dansk Røde Kors' begyndelse i 1864
  • Han skal klare sig for 100 kroner om dagen, inkl. transport
  • Han må ikke flyve – det ville være for nemt, siger han. I stedet benytter han sig primært af busser, toge og færger
  • Han opholder sig mindst 24 timer i alle lande
  • I hvert land skriver han et blogindlæg om det nationale Røde Kors-selskab
     
Fakta om Torbjørn C. Pedersen

Han er født på Odense Sygehus i 1978 og vokset op i Canada, USA og Midtjylland. Han har i dag en lejlighed i København, og han er shippinguddannet.

Buketten

Kender du en der fortjener et skulderklap?

Birgit oplærer føl på stribe

For mennesker, der er endt på en akutmodtagelse, efter deres liv har taget en uventet drejning, er...