Røde Kors cafe er fristed for unge hjemløse

Anders får varmen, et måltid mad og fællesskab med andre unge hjemløse i Røde Kors’ cafe i Vejle. Antallet af unge, der lever på gaden, er vokset voldsomt.
"Sidst har jeg boet hos en kammerat, men ellers har det været på gaden eller på herberg,” fortæller Anders, der er i starten af 20’erne. Han er blandt de mange unge hjemløse i Vejle, der har fundet et fristed i Cafe H. Foto: Michael Drost-Hansen
Brian Pabst
17 april 2018

Stoffer, hash og alkohol.

Ikke nogen god blanding, når man som Anders egentlig var i gang med en uddannelse til elektriker.

Men festerne rykkede mere i den unge mand fra Vejle end stikkontakter og el-ledninger, og det vilde liv i byen vandt til sidst over skolebænken og lektierne på erhvervsskolen.

Anders røg ud. Og endte på gaden.

For hjemme hos mor husker Anders ikke andet end, at der blev drukket intenst hver eneste dag. Og hos far var der øretæver i luften.

”Jeg har haft værelse forskellige steder, men er blevet smidt ud. Sidst har jeg boet hos en kammerat, men ellers har det været på gaden eller på herberg,” fortæller Anders, der er i starten af 20’erne.

Cafe H er siden 1. februar blevet mødested og "det andet hjem" for unge, der bor på gaden i Vejle. Foto: Michael Drost-Hansen

Fortællingen er langt fra enestående. Antallet af hjemløse unge er fordoblet de seneste år.

Den seneste opgørelse fra Vive, Det Nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd, viser, at der i 2017 alene i Vejle var 117 hjemløse – heraf 41 unge under 30 år.

Stort behov for sted for unge hjemløse

I dag møder vi Anders på Cafe H, der ligger på tæt på midtbyen i Vejle.

Det er Røde Kors, der i samarbejde med Kaos&Co - et fondsfinansieret gadeteam i Vejle - der står bag cafeen, der er et tilbud til ”unge på kanten”.

Det er tidligt om formiddagen og Anders er blandt de første, der er mødt op til fælles morgenmad.

Johannes sørger for, at der brød til dagens frokost: Burger med fritter og hele pivtøjet.

Men lidt efter lidt dukker der flere andre unge op. Benjamin, Michelle, Johannes….

”Der kommer vel mellem 15-20 unge hver dag. Og hele tiden er der nye ansigter. Der er virkeligt et stort behov for et sted, hvor de unge hjemløse kan mødes,” fortælle Lene Thorborg.

På de unges præmisser

Hun er formand for Røde Kors i Vejle og initiativtager til cafeen sammen med Sanne Bjerggård, stifter og leder af Kaos&co.

Café H ligger ved siden af Røde Kors-butikken på Flegmade og er værested for unge hjemløse og marginaliseringstruede unge mellem 18-30 år. Det er unge, der med intet eller kun spinkle netværk.

Frokost for de unge hjemløse er altid populært. Og i dag står det på burgere og fritter. Foto: Michael Drost-Hansen

”Det er et hus, der er helt på de unges præmisser. De er fælles om at lave mad – morgenmad, frokost og aftensmad. De kan hygge sig med en kop kaffe, spille PlayStation eller bordfodbold, se tv, høre musik eller bare være sammen med andre,” fortæller Lene Thorborg.

De unge har også været samen om at arrangere for eksempel en tur til landskamp i Parken, i biografen og bowling.

Aftentur var øjenåbner

”Det var en dag, jeg gik en aftentur i byen, at det slog mig: Der var utroligt mange unge, der helt tydeligt ikke havde noget sted at bo. Unge, der sov på bænke eller endog i portene. Det chokerede mig, for umiddelbart havde jeg ikke nogen forestilling om, at Vejle - en af landets rigeste kommuner – havde et problem med hjemløse unge,” fortæller Lene Thorborg.

Hun kunne - som hun siger ”heller ikke kan holde den tanke ud, at der er unge, som falder fuldstændig ud systemet.”.

”Og når de først er på gaden, så er der ikke langt til misbrug, der kan være svært at komme ud af igen.”

Lene var ikke sen til at tænke tanken om, at det skulle der gøres noget ved. De unge skulle have et sted at være.

”Men det var nærmest umuligt at råbe politikerne op. Det er som om, det er svært for dem at erkende, at der også er en bagside af medaljen i en by som Vejle, der fremstår moderne og driftig”, fortæller Lene.

Samarbejde med gadearbejdere

Lene fik kontakt med Sanne Bjerggård fra Kaos&Co.

Sammen fik de i løbet af meget kort tid sat et projekt med en café for unge hjemløse i søen. 1. februar var Cafe H en realitet.

Vicepræsident Anne Lerche Norlund, Sanne Bjerggård fra Kaos&Co. og formand Lene Thorborg lytter til de unge i cafeen,

Vicepræsident i Røde Kors, Anne Lerche Norlund, Sanne Bjerggård, stifter og leder af Kaos&co, og Lene Thorborg, formand i Vejle lytter til de unge hjemløse på Cafe H. Foto: Michael Drost-Hansen

”Vi havde en bevilling fra en partner i Røde Kors, der ikke var helt brugt op. Og så har der været andre gode sponsorer, der har bidraget, så det i løbet af meget kort tid lykkedes at få et rigtigt godt sted op at stå. Vi har kun mødt velvillighed og opbakning til projektet,” fortæller Lene.

Det er frivillige og ansatte fra Kaos&Co, der driver cafeen om formiddagen og frem til kl. 15. Herefter er det frivillige fra Røde Kors – frem til lukketid kl. 20.

Lene er glad for samarbejdet med Sanne og hendes medarbejdere, der hjælper og rådgiver hjemløse og udsatte, der ikke bruger eller kan rummes i det offentlige system.

Over 350 udsatte borgere er gennem teamet blevet hjulpet til et mere værdigt liv i 2017.

Fri for stoffer og alkohol

Anders smiler. Han lægger ikke skjul på, at han nyder at komme på Cafe H, hvor han kan være sammen med andre, der ikke har et sted at bo. Og der – som ham – har problemer med misbrug.

”Cafe H er et fristed og på en måde mit hjem. Her kan jeg slappe af, og da der er totalt forbud mod hash, stoffer og alkohol er det slet ikke et issue. Vi hygger os og har jeg en lidt nederen dag; ja – så er der altid en at snakke med,” fortæller Anders.

Michelle har været misbruger hele sin ungdom. På Cafe H er alkohol og narko totalt forbudt - og derfor et dejligt fristed. Foto: Michael Drost-Hansen

Han er også tit sammen på cafeen med sin kæreste. Michelle, der er 28 år. Hun er også hjemløs og har haft et heftigt stof- og alkoholmisbrug hele sin ungdom. 

Allerede som teenager røg hun på institution. Hun har haft forskellige job.

”Fritiden gik så med druk og stoffer som K og amfetamin. Selvklart holder det ikke i længden, og til sidst ryger du jo helt ud,” fortæller Michelle, der er glad for at have et fristed på Cafe H.

Anders og Michelle har tidligere kommet på Kirkens Korshærs varmestue, men synes, at miljøet der ”var for råt”.

”Der er mange ældre misbrugere og som ung var det svært at finde noget at være fælles om. Ud over misbruget,” siger de to,

Frivillige med hjertet det rette sted

Der er altid mindst to frivillige i cafeen – både om dagen og om aftenen.

En af dem er Anne Regitze, der lige nu har et sabbatår. Men som skal læse engelsk på Aarhus Universitet efter sommerferien. Hun er frivillig en dag om ugen.

Anne Regitze - nr. 3 fra venstre - er frivillig i cafeen og ser det som en fordel, at hun er på samme alder som de hjemløse unge. Foto: Michael Drost-Hansen

”Det er unge, som mig selv, der kommer her. Brugerne har bare nogle tungere ting med i bagagen. Her stiller vi ikke krav; de kan være sig selv, og det tror jeg, gør en stor forskel. Vi er der, når der er brug for en, der kan lytte og hjælpe, hvis de har behov. For eksempel med at søge om lejlighed, tale med socialrådgivere og så videre,” fortæller Anne Regitze.

I alt er der 12 frivillige i cafeen, der dagligt ledes af Karsten Iversen. Og alle er siden de startede også blevet medlemmer af Røde Kors.

Og om ikke så længe udvides frivilliggruppen med fem af brugerne, der har fået så meget styr på sig selv og deres liv, at de har ”kvalificeret” sig til at blive caféfrivillige og har indgået frivilligaftale med Røde Kors.

Det er lokale forretninger, der sponsorere for eksempel en del af de madvarer, der bruges til måltiderne.

Brugerne er også drivkræfter

Det er brugerne, der i vid udstrækning selv er med til at drive cafeen, siger Karina, der er med i Kaos&Co, men som også er frivillig i Cafe H.

Karina er frivillig i Cafe H men er også en del af Kaos&Co, der driver caffeen sammen med Røde Kors: "Vi er der, når de unge har brug for os." Foto: Michael Drost-Hansen

”Vi er der for dem, når der er brug for det. Men ellers sørger de selv for at lave mad og rydde op,” fortæller Karina.

Nogle af brugerne har også en baggrund med et fag som for eksempel tømrer eller indenfor catering.

Og så er der Anders, der har en afbrudt uddannelse som elektriker. På Cafe H har mange gode oplevelser også givet selvtillid og tro på, at han faktisk kan afslutte uddannelsen og få sit svendebrev.

”Jeg er vild med alt, der handler om el. Sådan har det været, siden jeg var helt lille. Nu tror jeg igen på, at jeg kan genoptage uddannelsen. Måske ikke fra sommer. Men måske næste år,” siger han.

Fakta: Dobbelt så mange unge hjemløse

Samlet set er der i perioden på bare otte år - fra 2009 til 2017 - sket en fordobling i antallet af hjemløse unge i Danmark: Fra 633 personer i 2009 til 1.278 personer i 2017. Det svarer til en stigning på 102 procent, viser den seneste opgørelse fra Vive.

  • Hver fjerde hjemløse unge mand er en indvandrer eller efterkommer af en indvandrer. For kvinderne gælder det hver femte.
  • 46 procent af de hjemløse unge mænd har en psykisk sygdom. Tallet er højere - 64 procent - blandt de hjemløse unge kvinder.
  • 61 procent af de hjemløse unge mænd har misbrugsproblemer, mens det gælder 34 procent af de hjemløse unge kvinder.
  • Om årsagen til hjemløshed angives psykisk sygdom som årsag hos fire ud af ti unge hjemløse kvinde, mens det gælder for hver tredje unge mand.
  • Stofmisbrug angives som årsag blandt hver femte unge hjemløse kvinde, mens det angives som årsag hos langt flere unge mænd – nemlig hver tredje.
  • Af andre fremtrædende årsager nævnes økonomiske vanskeligheder for 32 pct. af de hjemløse unge mænd og for 21 pct. af de hjemløse unge kvinder.
Vi kan være et hjem for de unge hjemløse

Hjemløse unge er nogen af de allermest sårbare og udsatte. De er på mange måder ladt alene i vores velfærdssystem. Det er derfor en oplagt gruppe for os i Røde Kors at hjælpe.

Det siger Røde Kors præsident, Sven Bak-Jensen.

”Med Cafe H. har de unge hjemløse i Vejle fået et sted at mødes og være sammen med andre i samme situation. De opfatter det som en slags hjem og som nogle siger: Det er vores anden familie. Det er med til at give de unge en bedre livskvalitet. Og måske også give dem nye kræfter, at de kan begynde at bevæge sig du af nogle af de problemer, de har,” siger Sven Bak-Jensen og tilføjer:

”Vi kan ikke løse de mange og alvorlige problemer, de unge står med. Men vi kan med en medmenneskelig indsats gå ind og skabe nogle rammer, så de måske bliver mere motiverede og i stand til at tage imod den sociale indsats, som det offentlige yder,” siger Sven Bak-Jensen.

Debat om fremtidens Røde Kors

Fremtidens Røde Kors er til debat. Rigtig mange har på dialogmøder i marts deltaget i diskussionen om vores ambition: At Røde Kors er den bevægelse, som gør medmenneskelighed til en folkesag.

Lørdag 21. april holder vi formandskonference, hvor der bliver fulgt op på dialogmøderne og hvor der både inspireres og drøftes, hvad vi vil prioritere i fremtiden. Debatten skal give indspark til et beslutningsoplæg til landsmødet i november.