Pestudbrud i Madagaskar

Lige nu er Madagaskar ramt af et pestudbrud. Pesten er ikke en ukendt sygdom i landet, men det nuværende udbrud er værre end tidligere og spredes hurtigere, fordi den er luftbåren.
Ditte Nørgaard Goor
12 oktober 2017

Indtil videre er der dokumenteret over 385 udbrud af pest i Madagaskar, og flere end 45 mennesker har allerede mistet livet på grund af udbruddet, der har ramt 27 distrikter i landet.

Den mest almindelige form for pest i Madagaskar er byldepesten, og der er dokumenterede tilfælde af byldepesten næsten hvert år.

Dog er dette første gang, at lungepest spreder sig fra person til person i de områder, hvor der ikke tidligere har været pest, for eksempel i de mere tætbeboede områder som hovedstaden Antananarivo.

Sygdommen er nu luftbåren

Helt konkret er der tale om byldepest og lungepest, hvor af 71 procent af tilfældene er lungepest. Pest er en smitsom sygdom, der skyldes en bakterie, der oftest findes hos små pattedyr og deres lopper. Byldepest videregives dermed også oftest fra dyr til mennesker gennem loppebid.

Lungepest smitter fra person til person gennem dråber og væske i luften. Lungepesten er umulig at kontrollere, da sygdommen spreder sig hurtigt mellem mennesker, fordi den er luftbåren.

Og lungepesten er dødelig, hvis den ikke behandles med antibiotika tidligt i forløb.

Madagaskars tætpakkede områder, dårlige sundhedssystem og dårlige infrastruktur er medvirkende til, at sygdommen spreder sig hurtigt i de store byer. Tallene stiger derfor i byerne, hvor folk bor meget tæt, og hygiejneforholdene er værre.

Alle skolerne er lukket

Lige nu er alle offentlige skoler blevet lukket, og regeringen har udsendt forbud om offentlige samlinger for at forhindre spredningen af lungepest.

Det har derfor også haft indflydelse på udførelsen af Røde Kors i Danmarks arbejde i landet. Da skolerne er blevet lukket, har man ikke kunne gennemføre alt det arbejde, der er blevet gjort klart til skolestarten.

Som en del af Mendrika-projektet, der er støttet af venskabsmidler, sørger vi for mad i skolerne samt en lang række andre aktiviteter.

Røde Kors’ arbejde med pest

Da pest ikke er ukendt fænomen i Madagaskar, har vi også arbejdet med sygdommen i landet med hjælp fra venskabsmidlerne. Frivillige har været ude og informere lokalsamfundet om, hvad de skal være opmærksomme på, hvilken behandling der er behov for, hvordan de får den.

De frivillige informerer også om, at man ikke må slå rotter ihjel, når de er blevet fanget i rottefælderne, da de kan have inficerede lopper, der bider og smitter.

Det lokale Røde Kors selskab i Madagaskar arbejder tæt sammen med regeringen og internationale partnere for at sikre alt fra vand, sanitet og hygiejne til overvågning og smittebærerkontrol af lopper og rotter i de påvirkede områder.

Vi er med til at informere og oplyse lokalbefolkningen med livsreddende information om, hvordan man holder sig sund og rask, og hvor man skal søge behandling og støtte i form af vand, sanitet og andet.

Frivillige er også med til at tage ud og banke på og gå fra dør til dør. Her hører de, om der er nogen, der er syge i familien, og hvad symptomerne er. De noterer det, og at der er en, der er syg eller død, da dette er vigtige tal.

Buketten

Kender du en der fortjener et skulderklap?

Birgit oplærer føl på stribe

For mennesker, der er endt på en akutmodtagelse, efter deres liv har taget en uventet drejning, er...