Maria har hærget øen Dominica

Orkanen Maria har også hærget øen Dominica i det Caribiske Hav. Vores nødhjælpsabejder Lisbet Elvekjær uddeler kontanter til berørte familier. Hun har sendt et brev hjem.
Lisbet har taget dette billede fra indsejlingen til Dominica. Dominica er en østat i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet.
Mathilde Risvig
5 oktober 2017

"En lille hurtig update her fra Dominica, hvor alting stadig er kaos og folk er desperate, især efter presenninger til at holde den værste regn ude, samt mad og vand.

Butikkerne er endnu ikke åbnet af skræk for plyndringer, som der allerede har været nogen af, så det er svært for folk at købe noget, og man må have forbindelser, hvis man skal have noget.

På færgen fra Guadeloupe til Dominica var der en masse dominikanere, der havde været i Guadeloupe for at købe mad og vand. Det var den mulighed der var for at få friske forsyninger.

Jeg talte med et par kvinder på færgen, der fortalte, hvordan de havde gemt sig i kælderen mens Maria passerede. 9 timer i alt. Midt i det hele løjede stormen af og man kunne gå udenfor og se på skaderne. Men efter 15 minutter tog stormen til igen, og de måtte skynde sig inden døre igen. Tænk sådan at være i orkanens øje!

Maria har været virkelig hård ved øen.

Alle blade er flået af træerne, langt hovedparten af husene er alvorligt skadede og en del har helt mistet taget.

Alle afgrøder er ødelagt, hvilket er et alvorligt slag for et land hvor 25% af befolkningen lever af landbrug og endnu flere har det som en biindtægt. Desværre er appellen om nødhjælp kun godt 50 % dækket på nuværende tidspunkt, på trods af at det er en ret lille appel.

Foreløbigt har vi støttet en amerikans distribution af nødhjælp med helikopter, samt delt presenninger ud her fra Dominica Røde Kors' kontor, hvilket har været totalt kaotisk. Så den gode nyhed er, at der er masser af arbejde for mig i den kommende tid.

Jeg har indtryk af, at sikkerhed og crowd control normalt ikke er noget større problem her, men folk har ventet 10 dage på hjælp nu, det regner, og hverken banker eller butikker er åbnet, så der er ikke noget at sige til, at frustrationen er høj.

Forhåbentlig køler det ned i takt med at butikkerne åbner.

Vi har sovet på Dominica Røde Kors' hovedkontor rundt omkring i krogene, og fra i dag begynder vi så småt at flytte ind på en skole ved siden af, som min kollega har identificeret og arbejdet hårdt på at få gjort klar. Der er organiseret aftensmad for os, men morgenmad og frokost er på egne medbragte rationer.

Planen er at tage en runde nordpå i morgen for at se på skaderne deroppe og skabe kontakt til lokale Røde Kors afdelinger, som desværre er få og små."

Buketten

Kender du en der fortjener et skulderklap?

Birgit oplærer føl på stribe

For mennesker, der er endt på en akutmodtagelse, efter deres liv har taget en uventet drejning, er...