Bliv mentor for en løsladt

Vil du hjælpe en løsladt med at komme på fode efter fængsling, så meld dig som frivillig mentor i Primus Motor.
Mentorer støtter løsladte i et få styr på tilværelsen og den praktiske hverdag med økonomi, arbejde, bolig og netværk. Foto: Thomas Evaldsen.
3 oktober 2017

Rod i økonomien. Begrænset socialt netværk. Lavt selvværd.

Løsladte står ofte med store udfordringer, når de skal etablere sig i et nyt liv i frihed. For mange ender det med, at de genoptager gamle vaner med samme omgangskreds og med stor risiko for igen at begå kriminalitet.

Derfor rækker frivillige i Røde Kors en hjælpende hånd ud til løsladte og støtter dem i at få styr på tilværelsen og den praktiske hverdag med økonomi, arbejde, bolig og netværk.

Det sker som mentorer i projektet Primus Motor, der findes i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Vejle. Foreløbig er over 50 frivillige mentorer med, og der er plads til flere.

”Vi er kommet godt fra start, men der er fortsat et stort behov for, at flere frivillige melder sig som mentorer og er med til at booste tilværelsen for en løsladt, siger projektleder i Røde Kors, Line Lausted.

Mentor skaber motivation

I Primus Motor bliver to mentorer matchet med en indsat de sidste to måneder inden løsladelsen og er tilknyttet samme person i op til 12 måneder efter.

”Som mentor er du den løsladtes sparringspartner og skaber motivation til at føre et så normalt liv som muligt. Det kan være at hjælpe med at søge job, afklare muligheder for uddannelse, lægge et budget, anvende NemID eller bare lytte, når den løsladte har brug for det, fortæller Line.

Primus Motor søger mentorer, som er:

• Modne og robuste og gerne fyldt 30 år

• Vil bruge tre-fem timer om ugen på at hjælpe et andet menneske

• Er indstillet på, at de siger ja til en opgave, der forpligter

• Bor i eller omkring Aalborg, Aarhus, Vejle, Esbjerg, Odense eller København

Masser af støtte og viden

Mentorer gennemgår et obligatorisk introkursus og deltager i supervision flere gange om året. Desuden tilbydes de at deltage i landsdækkende temadage og lokale sparringsmøder.

Næste introduktionskursus er den 16. – 17. september.

Blandt de frivillige er 40 procent over 60 år. Primus Motor er blandt andet støttet af Trygfonden.

Ifølge Kriminalforsorgens statistik begik 30 procent af de fængslede, som blev løsladt i 2013, ny kriminalitet indenfor de første to år efter løsladelse.

Vil du være mentor og hjælpe en løsladt videre i livet? Så skriv til mentor@rodekors.dk

Det betyder primus motor

Vidste du, at primus motor er latin og betyder ”den vigtigste drivkraft”. Mentorordningen for løsladte hedder Primus Motor, fordi mentorer kan tage rollen som den første drivkraft, når den løsladte har brug for et motiverende skub, og fordi indsatsens mål er, at den løsladte selv bliver den vigtigste drivkraft i sit eget liv.

Buketten

Kender du en der fortjener et skulderklap?

Birgit oplærer føl på stribe

For mennesker, der er endt på en akutmodtagelse, efter deres liv har taget en uventet drejning, er...