Billeder af andres ulykke…

Anne-Sofie Ellekilde
15 juni 2018

For tiden rapporterer medier om en kedelig tendens blandt folk, der stopper op og tager billeder af tilskadekomne ved fx bilulykker og ydermere lægger billederne op på sociale medier.

Blandt andet skriver nyheder.tv2.dk den 11. juni 2018 om en bilist, der sigtes for at lægge fotos af en ulykke på Facebook. Læs artiklen her http://nyheder.tv2.dk/krimi/2018-06-11-bilist-sigtet-for-at-laegge-fotos...

Det er Michael, førstehjælpsinstruktør i Esbjerg, der har videresendt linket fra tv2 nyhederne med opfordring til, at Røde Kors instruktører - i tråd med Røde Kors´ principper om medmenneskelighed - må være med til at skærme tilskadekomne og deres pårørende ved ulykker.

Michael uddyber : ” En af Røde Kors’ store opgaver er jo at være fortaler for de sårbare og i disse tilfælde er det jo de tilskadekomne og deres pårørende der er de sårbare.”

Vi i førstehjælpsteamet bakker selvfølgelig op om Michaels opfordring, der også påpeger den unikke mulighed man har, som instruktør, til at komme i dialog med særligt køreskole-kursisterne:
 ”Derfor synes jeg vi skulle bruge lidt tid på alle de færdselsrelatere førstehjælpskurser Røde Kors gennemfører (for den sags skyld alle vore kurser), ved at fortælle om den dårlige idé det er at tage billeder og videoer af ulykker. Vi har en enestående chance for at komme i dialog med kommende bilister, og jeg tror også at vi Røde Kors i sig selv kan være med til at sætte en ny dagsorden, hvor en sådan opførsel ikke er i orden”.

Hvad kan vi gøre?
Hvordan griber vi problematikken an, i en verden med smartphones, hvor billeder nemt og hurtigt kan sendes ud i verden?

Ser man på andre humanitære foreninger, har blandt andre Sex og Samfund udarbejdet råd til forældre om, hvordan forældrene kan hjælpe deres børn med at blive skærmet på sociale medier som fx Facebook, snapchat, instagram etc.  Læs her https://sexogsamfund.dk/foraeldre/medier.

Eftersom det er en voksen bilist, der sigtes for at lægge fotos af en ulykke på Facebook – kan det tyde på, at der er et behov for at tale i ”voksenhøjde” også.

Det, vi umiddelbart kan gøre, er at skabe rum for dialog. Som Michael påpeger, har vi en enestående chance for at komme i dialog med kommende bilister på vores Færdselsrelateret kurser.
Vi kan referere til den kedelige tendens, man kan læse om i medierne, og bruge 5 min. på at tale med kursisterne om og opfordre dem til; stop med at tage billeder af tilskadekomne. Samt stoppe andre, der er i gang med at tage billeder af andres ulykke. 

Dialogen på kurset kan åbnes med spørgsmål som:

- Hvad burde/kan/skal man gøre, når man ser folk tage billeder af fx en færdselsulykke?
- Hvordan kan det være, man vælger at gøre noget/ikke at gøre noget?
- Kunne man selv finde på at tage et billede? Hvorfor gjorde man det? Og så videre i den dur alt efter svar og kursisternes engagement. Det er årsagen til handling, hvorfor man tager sådanne billeder og lægger dem på sociale medier, der er interessant, og som kan give anledning til reflektion hos kursisterne.  

Det virtuelle grænseland kan være svært at få øje på, og vi skal lære at navigere medmenneskeligt i cyberspace også.  

Skriv gerne en kommentar, råd, spørgsmål, ide til formidling eller andet til artiklen her, så vi kan hjælpe hinanden med at sprede opfordringen; stop med at tage billeder af andres ulykke

Buketten

Kender du en der fortjener et skulderklap?

Birgit fra Ringsted lader sig rive med

Ringsted afdelingens afgåede formand Birgit Thorsted lader sig med egne ord rive med. Så da hun for...