I Malawi går Røde Kors fra dør til dør i kampen mod vaccineskepsis

Det er stadig muligt for din afdeling til at støtte Røde Kors' vigtige oplysningsarbejde vedrørende COVID-19.  På det afrikanske kontinent, hvor seneste coronavariant, Omikron, er opdaget, har færre end 10 procent af befolkningen fået første stik af coronavaccinen. Der er for få doser, men også en stor grad af vaccineskepsis er med til at bremse vaccineudrulningen. 

Malawi Red Cross frivillige og ansatte oplyser om COVID-19. Foto: Felix Washon / Malawi Red Cross.
- D. 11 DECEMBER 2021

At lukke grænserne løser ikke en fundamental udfordring i den globale kamp mod covid-19, som er, at alle skal have mulighed for at blive vaccineret. For så længe virussen har mulighed for at mutere, er alle i fortsat risiko. Ingen er sikre, før alle er sikre.

Derfor er behovet for intensiveret vaccineudrulning på det afrikanske kontinent stort. Færre end 10 procent af den afrikanske befolkning har fået første stik af coronavaccinen. Det er primært, fordi der mangler doser. Afrikanske lande har i alt modtaget 177,5 millioner doser, som i princippet rækker til mindre end 15 procent af befolkningens første stik.

Men der er også brug for en øget oplysning til befolkningen i særligt landområderne om vaccinens effekt og bivirkninger.

- Der er mange rygter og mange ubesvarede spørgsmål til vaccinen i de afrikanske lande, og det fører til en høj grad af skepsis over for vaccinen, siger Røde Kors’ Regionschef for Afrika, Nelima Lassen.

Frygter, at vaccinen er årsag til dødsfald

I Kenya viste en undersøgelse, som Røde Kors lavede i foråret, at 44 procent af de adspurgte ikke ville tage imod vaccinen. Af dem gav 59 procent den begrundelse, at de ikke har tillid til vaccinen eller frygter bivirkninger, herunder dødsfald.

I Malawi, hvor kun tre procent af befolkningen er fuldt vaccineret, er der eksempler på, at langsom vaccineudrulning har betydet, at vacciner når at udløbe, inden de bliver givet, og de derfor må destrueres.

Den slags tal giver covid-19 stort set frit slag.

Røde Kors arbejder i Malawi for at oplyse befolkningen om vaccinen, aflive myter og opbygge tillid.

- De eksempler, vi hører om myter og misinformation, handler fx om, at covid-19 slet ikke findes, og at vaccinen kan medføre barnløshed, fortæller Nelima Lassen

Lokale autoriteter oplyser om vaccinen

For at sikre, at flere har adgang til saglig og pålidelig information om coronavaccinen, er der sat bredt ind for at nå så mange mennesker så muligt, fx ved hjælp af paneldiskussioner, hvor borgere kan stille spørgsmål, radiospots med oplysning om vaccinen og lokale informationskampagner med megafoner.

En af de aktiviteter, som har størst effekt, er dør-til-dør indsatsen, hvor frivillige fra Malawi Røde Kors går fra hus til hus i deres lokalsamfund og svarer på spørgsmål om vaccinen.

- De frivillige bor selv i lokalsamfundene, og folk stoler på dem. I de her indsatser er det afgørende med lokale stemmer, som har autoritet og tillid fra befolkningen, fortæller Nelima Lassen.

Der er indtil videre blevet banket på 8.100 døre i Malawi, og over 40.000 mennesker er nået med dør-til-dør-oplysningskampagnen.

Vil din afdeling støtte Røde Kors arbejde i Afrika?

Støt Røde Kors' venskabsprojekter i bl.a. Kenya og Malawi her