“Jeg er først nu begyndt at leve”: Først som 34-årig brød halvblinde Gita Bishwokarma gennem stigma overfor handicappede i Nepal

I Nepal er det forbundet med et stort stigma at være handicappet, og mange bliver holdt uden for samfundet. Det gør et nyt venskabsprojekt mellem Røde Kors i Danmark og Nepalesisk Røde Kors op med.

Gita. Foto: Nepalesisk Røde Kors
- D. 05 NOVEMBER 2021

Siden hun blev født, har Gita Bishwokarma fra Nepal været blind på sit ene øje. Hun har på på grund af gamle myter om, at handicap er en straf for synder begået i tidligere liv, været skydeskive for hånlige kommentarer, når hun trådte ud for sin dør. Derfor har hun altid holdt sig hjemme, så meget hun kunne. 

Men det ændrede sig alt sammen, da Gita sidste år begyndte at deltage i et Røde Kors-projekt, der går ud på at få personer med handicap til at blive en del af lokalsamfundet i de landlige regioner i Nepal. Venskabsprojektet er stablet på benen i samarbejde mellem Røde Kors i Danmark, Hong Kong Røde Kors og Nepalesisk Røde Kors. 

Et aspekt af venskabsprojektet går ud på, at udsatte personer med handicap kan deltage i selvhjælpsgrupper, der mødes månedligt og advokerer for handicappedes rettigheder i lokalsamfundet og holder handicapvenlige sociale aktiviteter.  

Her kan personer med handicap dele deres oplevelser, gode som dårlige, med hinanden og finde et fællesskab, hvor ingen dømmer dem. 

Derudover har Gita også modtaget en pose penge fra Røde Kors til at starte sin egen virksomhed. Dem brugte hun på at købe høns, så hun kan drive sine egen lille virksomhed ved at sælge kød og æg på markedet. 

“Jeg er først nu begyndt at leve,” siger Gita om den forskel, som venskabsprojektet har gjort i hendes liv. 

Hun er mere selvsikker end nogensinde, og hun er ikke længere bange for at snakke med mennesker. Og det giver hende mening i livet, at hun kan være med til at gøre en forskel for andre personer med handicap, siger hun. 

Gennem venskabsprojektet mellem Røde Kors i Danmark og Nepalesisk Røde Kors arbejder vi for at oplyse lokalbefolkningen i landområder om handicap — om hvad der forårsager det, og hvordan man kan hjælpe personer med handicap. 

Sundhedssystemet i Nepal er også meget svagt, og derfor er det sociale sikkerhedsnet ikke bredt nok til automatisk at gribe alle med handicap. De fleste er derfor slet ikke klar over, at de har krav på forskellige sundhedsydelser fra de lokale myndigheder. Det skal selvhjælpsgrupperne og oplysningskampagnerne lave om på. 

Støt venskabsprojektet i Nepal

Din afdeling kan støtte Røde Kors' arbejde i Nepal gennem venskabsprojekterne. 

Læs mere om venskabsprojektet i Nepal her, eller støt projektet i Venskabsshoppen her. Du skal være registreret som kasserer eller formand i afdelingen for at kunne tilgå og gennemføre køb i shoppen.

Du er altid velkommen til at sende en mail Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors.dk, hvis du vil høre mere om venskabsprojekterne, eller hvordan din afdeling støtter dem.